«Τρύπα – σοκ» 945 εκατ. από τον φόρο εισοδήματος

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,21% και «περίσσευμα» 823 για κοινωνικό μέρισμα το 2017, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Προσχέδιο προϋπολογισμού με τρύπα «σοκ» στα έσοδα από φόρους εισοδήματος κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που παραπέμπει ουσιαστικά σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την Τρόικα τον Νοέμβριο για την συνολική πορεία του προϋπολογισμού και τυχόν νέων μέτρων.

Παρά ταύτα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι στο τέλος του 2017 θα έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του στόχου για πλεόνασμα 1,75%. Με τον τρόπο αυτό, παρά την υστέρηση των εισπράξεων φόρων, η κυβέρνηση «υπόσχεται» να μοιράσει σαν κοινωνικό μέρισμα ένα μέρος από τα 823 εκατ. ευρώ της υπέρβασης –χωρίς όμως να αποκαλύπτει ακόμα ποιοι και πόσα θα πάρουν.

Συγκεκριμένα για το 2017 το Προσχέδιο προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα θα παρουσιάσουν υστέρηση 1,860 δισ. ευρώ ή 3,6% έναντι του στόχου στο ΜΠΔΣ 2018-2021 που ψηφίστηκε τον Μάιο. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως:
• σε υστέρηση κατά 945 εκατ. ευρώ στο Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ),
• στις αυξημένες επιστροφές φόρων
• στη μετακύλιση της τελευταίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), του έτους 2017, στον Ιανουάριο του 2018.

Ωστόσο, το προσχέδιο εκτιμά ότι θα υπάρξει υπέρβαση σε άλλες κατηγορίες εσόδων έναντι του στόχου, όπως με έξτρα εισπράξεις από κατασχέσεις κλπ σε οφειλές φόρων του παρελθόντος κλπ.

Πρόβλημα οι φόροι

Από την άμεση φορολογία, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 20.373 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.152 εκατ. ή 5,4% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή σε ταμειακή βάση, όπως τονίζεται στο κείμενο που κατατέθηκε, οφείλεται στις μειωμένες εκτιμήσεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων «λόγω μείωσης της φορολογικής βάσης» -σσ: παρότι όμως στην πραγματικότητα οι φόροι διευρύνθηκαν και δεν περιορίστηκαν.

Από την άλλη, για τους έμμεσους φόρους, αναμένεται να εισπραχθούν 27.099 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 381 εκατ. ευρώ ή 1,4%, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την εμφάνιση στα έσοδα ΦΠΑ ποσού ύψους 296 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (το οποίο όμως στη συνέχεια θα εμφανισθεί στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αυξάνοντας ισόποσα τις επιστροφές φόρων).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *