Υπό διωγμό ο φούρνος της γειτονιάς – Μας στέλνουν για ψωμί σε περίπτερα, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία!!!

1Μας στέλνουν για ψωμί σε περίπτερα, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία
Πως θα σας φαινόταν αν στέλνατε το παιδί σας να αγοράσει ένα καρβέλι ψωμί και όταν εκείνο επέστρεφε να σας έλεγε ότι το πήρε από το… περίπτερο ή από ιχθυοπωλείο ή από κρεοπωλείο; Μάλλον δεν θα το πιστεύατε, αλλά είναι από τον Οκτώβρη είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αφού τελικά δεν τη γλίτωσαν οι αρτοποιοί και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ υιοθετούνται πλήρως από το τρίτο μνημόνιο και θέτουν ουσιαστικά υπό διωγμό τον… φούρνο της γειτονιάς!
Αξέχαστος θα μείνει ο φετινός Οκτώβριος στους αρτοποιούς, αφού πρόκειται να νομοθετηθούν όλες οι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκαν επί Χατζηδάκη. Μεταξύ αυτών, είναι και οι αλλαγές που αφορούν τα πρατήρια πώλησης άρτου που έχουν τη δυνατότητα να ψήνουν ψωμί από έτοιμα προϊόντα ζύμης και που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του ψησίματος, καθώς θα μπορούν να ονομάζονται «αρτοποιεία». Και οι αρτοποιοί θα μπορούν να διευκρινίζουν με τις σχετικές σημάνσεις (πινακίδες κ.λπ.) αν η παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου στην επιχείρησή τους ή αν εκεί μόνο ψήνεται. Παράλληλα τα σημεία πώλησης άρτου που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις ψησίματος θα αποκλείονται από το δικαίωμα της χρήσης του όρου «αρτοποιείο». Επίσης απελευθερώνονται τα σημεία πώλησης του ψωμιού και πλέον θα μπορεί να πωλείται σε ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία και παντοπωλεία και αφετέρου σε καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα ή ποτά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα τηρούνται αυστηροί υγειονομικοί και οικοδομικοί κανόνες.
Αναφερόμενος στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Μούσιος, επεσήμανε ότι τώρα μέσω του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα στις γνωστές ως «θερμές γωνιές» ή bake off να ονομάζονται αρτοποιεία. Στην πραγματικότητα φούρνος πρέπει να θεωρείται το κατάστημα που ζυμώνει, παράγει και ψήνει τον άρτο. Εξισώνονται τα κατεψυγμένα με τα φρέσκα», υπογράμμισε ο ίδιος μεταφέροντας την εικόνα ενός κλάδου σε αναβρασμό και κάθετα αντίθετου με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα σημεία πώλησης ψωμιού», ο κ. Μούσιος συμπεραίνει ότι «δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλά δημόσιας υγείας». Κατά τον κ. Μούσιο, στους ωφελουμένους του μέτρου περιλαμβάνονται οι εισαγωγείς κατεψυγμένης αρτοποιίας και οι ελάχιστες ελληνικές βιομηχανίες άρτου.

financialbox.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *