15.000 τρακτέρ στους δρόμους – Δεν υποχωρούν οι αγρότες αν δεν μιλήσουν με τον Τσίπρα [φωτό]

1Ασφαλιστικό και αγρότες. Δύο λέξεις που αποτελούν την “ανοιχτή πληγή” τηςκυβέρνησης, με τις αντιδράσεις για το σχέδιο Κατρούγκαλου να κλιμακώνονται περισσότερο μέρα με τη μέρα. Η χθεσινή, αποτέλεσε για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, την τελευταία που πραγματοποιούν… συμβολικούς αποκλεισμούς στα οδοστρώματα.

Σήμερα, Σάββατο, τα πράγματα θα γίνουν… σκληρά. Στη μεγάλη συνάντησηπου οργανώνεται στα Τέμπη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλα τα μπλόκα της χώρας, φαίνεται ότι θα αποφασιστεί το “επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων”. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν με έμφαση διάφοροι αγροτοσυνδικαλιστές από διαφορετικά μπλόκα.

Φωτογραφίες από το… ξενύχτι των αγροτών στα Μάλγαρα

Φωτό / Eurokinissi

Φωτό / Eurokinissi
Φωτό / Eurokinissi
Φωτό / Eurokinissi
Φωτό / Eurokinissi

 

Φωτό / Eurokinissi

 

“Δεν μας καλύπτουν”!

Αυτό που λένε οι αγρότες με… ένα στόμα και μια φωνή είναι πως οι χθεσινές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τους πείθουν. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο τόνισε: “Αν τρομάζαμε θα μέναμε σπίτι μας. Αντιλαμβάνομαι το λόγο που βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχει συσσωρευμένη κούραση από τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Η οποιαδήποτε επιβάρυνση έρχεται σήμερα να προστεθεί είναι μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες.”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, αγροτοσυνδικαλιστές επισήμαναν ότι «οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μας καθησύχασαν, αλλά μας εξαγρίωσαν ακόμα παραπάνω και πλέον οι κινητοποιήσεις μας θα φτάσουν μέχρι το τέλος».

Με ποιηματάκια «θέλουνε να τους πληρώνουμε ευρωπαϊκά και να μας πληρώνουν τριτοκοσμικά», αλλά και με συνθήματα, όπως «λέμε ναι στο σύμφωνο επιβίωσης» και «μην μας στερείτε την ελπίδα», «μην ερημώνετε την ύπαιθρο», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν προτίθενται να φύγουν από τα μπλόκα, εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φορολογικό και ασφαλιστικό, όπως οι ίδιοι υπογράμμισαν.

“Δυναμικό” Σάββατο!

Ήδη υπάρχουν δυναμικές κινητοποιήσεις -μεταξύ πολλών άλλων- σε Τέμπη, Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Γιαννιτσά, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Στυλίδα, Κεφαλίοβρυσο, Κόρινθο, Αρκαδία, Βελβεντό Κοζάνης.

Χαρσακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε σήμερα μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, μιλώντας στην τηλεοτπική εκπομπή Καλημέρα, του skai: “Οι αγρότες είναι στο δρόμο για κάποιο πρόβλημα, δεν βγήκαν τυχαία. Εμείς ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργίο. Αυτές οι συναντήσεις μεταξύ τους με τα καφεδάκια δεν μας λένε τίποτα. Θέλουμε συνάντηση με τον κύριο Τσίπρα κι έναν ειλικρινή διάλογο”.

Ένα δεύτερο μέλος της επιτροπής συμπλήρωσε, μιλώντας στην ίδια εκπομπή: “Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται αυτή την ώρα 1.000 τρακτέρ στα Τέμπη. Την επόμενη χρονιά δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Ήδη είχαμε προβλήματα και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Είναι τεράστια τα προβλήματα και θα μας καταστρέψουν. Και κοντά σε εμάς θα καταστραφεί και ολόκληρη η κοινωνία”.

Παράλληλα, ο Μίλτος Μπασδάνης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγροτών στις Μικροθήβες, μίλησε σήμερα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και σημείωσε: “Σε κάθε οικογένεια αγροτική, με ένα εισόδημα πληρώνουμε ασφάλεια για δύο και τρία μέλη. Πρέπει να πουλάμε τα χωράφια μας για να πληρώνουμε τον ΟΓΑ. Οι αγρότες πληρώνουν, να βρουν τον τρόπο να τα βρουν από αυτούς που δεν πληρώνουν”.

Όσο για το πόσο επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός από το νέο ασφαλιστικό, τόνισε πως οι αγρότες θα βάλουν κατά 60% περισσότερο το χέρι στην τσέπη για εισφορές και φορολογία!
Διαβάστε παρακάτω τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

“Επανάληψη” στην Αλεξανδρούπολη

Στο τελωνείο των Κήπων παρέμεναν παρατεταγμένα τα αγροτικά μηχανήματα μετά τη λήξη της δίωρης διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με καθημερινούς ολιγόωρους αποκλεισμούς του τελωνείου επ’ αόριστον.

Απόφαση για επανάληψη και σήμερα του χθεσινού αποκλεισμού, από τις 12 έως τις 2.00, του τελωνείου Καστανέων Ορεστιάδας, έλαβαν οι αγρότες του βορείου Έβρου, οι οποίοι επέδωσαν ψήφισμα για τους λόγους της κινητοποίησής τους στις τελωνειακές αρχές, ζητώντας την κατανόηση και συμπαράστασή τους.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος του νομού, διακόπτεται ανά διαστήματα από τα μπλόκα των αγροτών στην Εγνατία οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου καθώς και στον κόμβο Ριζίων Ορεστιάδας.

“Στα όπλα” στην Καλαμάτα!

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται όλοι οι μεσσηνιακοί αγροτικοί σύλλογοι, με προσυγκεντρώσεις που οργανώνουν σήμερα στις κεντρικές πλατείες των κωμοπόλεων του νομού, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για ενιαία παμμεσηνιακή κινητοποίηση.

Την Κυριακή το πρωί, οι αγρότες θα συναντηθούν στην πλατεία της Μεσσήνης, όπου θα λάβουν αποφάσεις, σχετικά με τον τρόπο που θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Άπαντες δίνουν «ραντεβού» την Κυριακή στην πλατεία της Μεσσήνης, απ’ όπου θα ξεκινήσει -όπως υπολογίζουν τα μέλη της Συντοντιστικής Επιτροπής Αγώνα- ένα κομβόι με τουλάχιστον 150 τρακτέρ, για το παμμεσηνιακό «μπλόκο», ή για όποια άλλη ενέργεια αποφασιστεί στην ανοιχτή συνέλευση των αγροτών.

“Χαμός” στη Βόρεια Ελλάδα

Περισσότερα από 6.500 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να έχουν στήσει συνολικά 12 μπλόκα στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων έδειξαν έμπρακτα σε πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1500 τρακτέρ, ενώ το μπλόκο ενδυναμώνεται διαρκώς και ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών και επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στα γραφεία βουλευτών του Σύριζα.

 

Προμαχώνας / Φωτό Eurokinissi

 

 

Προμαχώνας / Φωτό Eurokinissi

 

 

Προμαχώνας / Φωτό Eurokinissi

 

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.

Στο Νομό Πέλλας, έχουν στηθεί τρία μπλόκα συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το σημείο που θα ενωθούν.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα, είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένα στο τι μέλει γενέσθαι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και κλείνουν συμβολικά το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για όχι περισσότερο από δύο ώρες.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και λίγο πιο κάτω στον κόμβο της Κουλούρας, έχει στηθεί δύναμη άνω των 750 τρακτέρ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων.

Αυξάνονται τα τρακτέρ στη Λάρισα και την Αρκαδία

Σε ευρεία σύσκεψη καλούν τους φορείς της Θεσσαλίας την Κυριακή στις 12 οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσέλευση τρακτέρ στην περιοχή – οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι έχουν ξεπεράσει πλέον τις δυο χιλιάδες.

Παράλληλα, την απόφασή τους να δημιουργήσουν μπλόκο στην Αρκαδία, αποφάσισαν σε χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στην Κερασίτσα Τεγέας, εκπρόσωποι του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αρκαδίας.

Οι αγρότες στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη σήμερα το απόγευμα, και την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ Πελοποννήσου με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και εκεί θα ορίσουν το σημείο όπου θα κατευθυνθούν και θα δημιουργήσουν μπλόκο στην Αρκαδία.

Στο κάλεσμα του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αρκαδίας επισημαίνεται ότι «στόχος είναι να ενταθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, που προωθεί εξοντωτικά φορολογικά και άλλα μέτρα».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *