5 μύθοι για τον καρκίνο του στήθους

15 μύθοι για τον καρκίνο του στήθους

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του στήθους» και όλες οι γυναίκες, μανούλες και μη, θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας, ειδικά όταν κάθε χρόνο τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως, ο αριθμός των γυναικών που νοσούν ολοένα και αυξάνεται.

Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, ας δούμε πέντε μύθους σχετικά με τον καρκίνο του στήθους:

Ο καρκίνος του στήθους αφορά μόνο όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Μπορεί οι πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού να αυξάνονται σημαντικά, αν κάποιο άτομο της οικογένειας της είχε νοσήσει στο παρελθόν, ωστόσο πάρα πολλά από τα κρούσματα, δεν είχαν κανένα προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό.

Αν μια γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από αυτό. Ίσα ίσα που αν μια γυναίκα γνωρίζει, πρέπει και μπορεί να είναι πιο συνεπής στις ετήσιες προληπτικές της εξετάσεις. Επιπλέον, μπορεί να συζητήσει με τον γιατρό της και για άλλες, πιο επεμβατικές, προληπτικές μεθόδους.

Ο καρκίνος του μαστού αφορά μόνο γυναίκες με πλούσιο στήθος.

Το μέγεθος των μαστών δεν παίζει κανένα ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου. Απλά στις γυναίκες με μεγάλο στήθος καμιά φορά είναι λίγο πιο δύσκολη η εξέταση και η διάγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μετά τα 40.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ηλικία για τον καρκίνο, αφού μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στα 20 χρόνια μιας γυναίκας. Γι’ αυτό τον λόγο πλέον οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς) στα 35 τους χρόνια και όχι μετά τα 40, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Ο καρκίνους του μαστού εμφανίζεται πάντα με την μορφή όγκου.

Όσο κι αν έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας την ύπαρξη όγκων στο στήθος με τον καρκίνο, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι όγκοι είναι καλοήθεις. Αντίθετα σημάδια καρκίνου του στήθους είναι τα εξής: ερεθισμένο ή πρησμένο στήθος που ξεφλουδίζει ή εμφανίζει λακκάκια στο δέρμα, έντονος πόνος στους μαστούς ή τις θηλές, υγρό που τρέχει από τις θηλές κλπ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *