H κυβέρνηση με νόμο θα κρατήσει τους Τούρκους φυγάδες πραξικοπηματίες πέραν του 18μήνου – Τι κρύβει η κίνηση αυτή;

H κυβέρνηση με νόμο θα κρατήσει τους Τούρκους φυγάδες πραξικοπηματίες πέραν του 18μήνου καθώς τον Απρίλιο συμπληρώνεται το διάστημα της προφυλάκισης των 8 Τούρκων αξιωματικών και όπως προβλέπεται θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.

Την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έφερε στη Βουλή ρύθμιση βάσει της οποίας κρατούμενοι ή καταζητούμενοι που εκκρεμεί αίτημα έκδοσής τους σε τρίτη χώρα (ανάμεσα τους και η Τουρκία) δεν θα αφήνονται ελεύθεροι μετά το 18μηνο.

Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάνοντας γνωστό πως τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο κ.Κοντονής την πήγε στη Βουλή για ψήφιση μέσω του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια στις 12.

Ο κ.Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε ύποπτη τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, ειδικά την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει εμμέσως ζήτημα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς.

Ωστόσο με μία τέτοια ρύθμιση, όσοι καταζητούνται από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, είναι σαν να έχουν λιγότερα δικαιώματα στην Ελλάδα. Ενώ μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των φυλακισμένων στρατιωτικών, η εσπευσμένη κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έφθασαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου του 2017 μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των 18 μηνών. Ωστόσο με τη ρύθμιση Κοντονή απαγορεύεται η άδεια αποφυλάκισης ειδικά σε αυτή την περίπτωση.

Μάλιστα ο κ.Θεοχαρόπουλος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση κινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το καταλάβει κανείς, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή με μία διάταξη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *