H κυβέρνηση ανακοίνωσε πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ και έχει “φεσώσει” την αγορά με 4,8 δισ. ευρώ!

1Χαμηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο 2014, επηρεάζοντας οριακά το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώθηκε στα 2,40 δισ. ευρώ. Πάντως, το πλεόνασμα στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη «στάση πληρωμών» του Δημοσίου, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους ανήλθαν στα 4,79 δισ. ευρώ !

Παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 10μηνο στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο 10μηνο χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου και ανήλθαν στα 37,6 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στις υψηλότερες κατά 270 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, στην είσπραξη δύο λιγότερων δόσεων του ΕΝΦΙΑ που οδήγησαν σε απόκλιση 885 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ), αλλά και στο ότι πολλοί πολίτες δεν κατέβαλαν οφειλές αναμένοντας την υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τις δαπάνες ο υπουργός τόνισε πως στο 10μηνο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 33,8 δισ. ευρώ, περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,5 δισ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου. Μάλιστα, τον Οκτώβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 160 εκατ. ευρώ ή 4% χαμηλότερες έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Για τη χρήση του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού είπε πως μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί περίπου 850 εκατ. ευρώ ή το 75% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των 300 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν, τον Οκτώβριο, στα νοσοκομεία για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους.

«Στάση πληρωμών»

Πάντως, στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν πως το πλεόνασμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Έτσι, τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 4,087 δισ. ευρώ, έναντι 3,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Εάν στις οφειλές αυτές προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 713 εκατ. ευρώ τότε τα συνολικά χρέη του Δημοσίου ανέρχονται σε 4,79 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 356 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο, από 344 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν σε 198 εκατ. ευρώ, έναντι 189 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου 2014.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, με οφειλές 2,32 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, από 2,26 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Ξεχωρίζει δε ο ΕΟΠΥΥ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται στο 9μηνο σε 1,53 δισ. ευρώ. Τέλος, οι οφειλές των νοσοκομείων ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 919 εκατ. ευρώ, από 873 εκατ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *