Mε πρόταση για απόκτηση 40 Su-35 από την Πολεμική Αεροπορία έρχεται ρωσική αντιπροσωπεία

22Σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Ρωσίας για πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα οδηγεί η διαπίστωση ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας λόγω μη ύπαρξης μαχητικού αεροσκάφους ικανού να αντιμετωπίζει πειστικά στον αέρα το F-35 από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Rosoboronexport (της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται τις πωλήσεις ρωσικών οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό): “H κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν της επιτρέπει να προχωρήσει σε αγορά πανάκριβων δυτικών μαχητικών και ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι απαραίτητος, αλλά όχι αρκετός γι αυτό που θα επικρατήσει στο Αιγαίο από το 2020 και μετά. Η ρωσική αγορά μαχητικών είναι μονόδρομος αν η Ελλάδα θέλει υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους κτήσης και συντήρησης μαχητικά σε επαρκείς αριθμούς για να διατηρήσει τα κεκτημένα στην περιοχή της. Με 20 ή 30 μεταχειρισμένα μαχητικά 4ης γενιάς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα F-35” κατέληξε αναφερόμενος στις φήμες περί πιθανής προμήθειας Rafale.

Στο ερώτημα “Πως είναι δυνατόν να αγοραστούν ρωσικά μαχητικά από μια χώρα του ΝΑΤΟ” η απάντηση ήταν αφοπλιστική “Οπως αγοράστηκαν ρωσικά αντιαεροπορικά και πλοία, αλλά και γαλλικά μαχητικά το 1975 που η Γαλλία ήταν εκτός ΝΑΤΟ”…

Το αίτημα για παρουσίαση εκκρεμεί από το 2010 περίπου, καθώς με απόφαση της ρωσικής πλευράς αναβλήθηκε καθώς κρίθηκε ότι “Η πολιτική κατάσταση δεν ήταν ώριμη”. Σημειώνεται ότι έχει σχέση το όλο ζήτημα και με την προσέγγιση Ελλάδας-Αιγύπτου και τα αντιαεροπορικά συστήματα που έφτασαν στην Αιγυπτο εν μία νυκτί (Antey-2500 και Buk-M1) και έπονται MiG-29SM ή MiG-35.

“Η λύση στο πρόβλημα ασφάλειας της Ελλάδας ακούσει στο όνομα Su-35. Με δύο Μοίρες Su-35 τίποτα και κανένας δεν θα απειλήσει την Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια”.

Σε ότι αφορά το κόστος κτήσης και επιχερησιακής αξιοποίησης των 40 μαχητικώ προσδιορίζεται στα 4 δισ. δολ. μαζί με τα όπλα και την εκπαίδευση και την προσαρμογή των ηλεκτρονικών στα δυτικά στάνταρντς…

Τα πρώτα σημάδια για το ενδιαφέρον των Ρώσων για αγορά μαχητικών αεροσκαφών είχαν εκδηλωθεί στις αρχές του 2011 όταν είχαν κάνει γνωστό μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα, ότι η Rosoborenexport επρόκειτο να προχωρήσει σε πλήρη παρουσίαση των δύο μαχητικών 4++ γενιάς που διαθέτει των Su-35S και MiG-35.

Η παρουσίαση αυτή δεν έγινε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που υπήρχαν στις γραμμές παραγωγής των μαχητικών που οργανώνονταν εκείνη την περίοδο, ενώ η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, τους έκανε να θεωρήσουν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθεί σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχμενο.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη καθαυτά το Su-35 προωθείται από δύο κινητήρες 117S με ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης κάτι που του προσδίδει εκπληκτική ευελιξία καθώς και ικανότητα εμπλέκει πάνω από 10 εναέριους στόχους ταυτόχρονα. Η ρωσική Αεροπορία έχει ήδη παραγγείλει 48 Su-35, έχει παραλάβει τουλάχιστον 12 και οι παραδόσεις της πρώτης αυτής παρτίδας πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2015.

Το MiG-35 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού μαχητικού MiG-29 και είναι εξοπλισμένο με το νέο προηγμένο ραντάρ Zhuk-A. Σύμφωνα με τον Sergei Korotkov γενικό διευθυντή της MiG όπως είχε δηλώσει τον Απρίλιο η εταιρεία αναμένει μεγάλη παραγγελία από τη ρωσική Αεροπορία για την προμήθεια του μαχητικού.

Η Rosoborenexport προσδιορίζει κόστος για 60 μαχητικά Su-35BM περί τα 3,3 δισ. $ (κάπου 2,5 δισ. €) χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται πάντως η πιστοποίηση δυτικών όπλων σε αυτά και η αγορά ρωσικών όπλων.

Σε αντιπαραβολή των δυτικά μαχητικά θα κόστιζαν 9-12 δισ. ευρώ.

Πάνω απ’όλα θα προηγηθεί η παρουσίαση στο ΓΕΑ που αναβλήθηκε δύο φορές στο παρελθόν. Πότε θα γίνει; Αρχές άνοιξης και αφού καθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και το αν θα υπάρξει νέα ηγεσία στο ΓΕΑ.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του προγράμματος η πρόταση θα έχει την σαφή υποστήριξη του Κρεμλίνου και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «αυτή τη φορά δεν πρόκειται για … αγωγούς».

Δείτε μια ακόμη εντυπωσιακή επίδειξη του ρωσικού μαχητικού 4++ γενιάς Su-35 στο αεροπορικό σαλόνι της Κίνας Zhuhai Air Show το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το αεροσκάφος βρέθηκε στην Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Sukhoi να προωθήσει εμπορικά το αεροσκάφος στην περιοχή ενώ όπως είχε αναφέρει Ρώσος αξιωματούχος η χώρα είναι έτοιμη να το προσφέρει στην Κίνα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *