Βαρουφάκης: Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι διαφωνίες Ελλάδας-εταίρων

Στις διαπραγματεύσεις και στα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους αναφέρθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι “πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας” ενώ παρουσίασε ουσιαστικά τα σημεία διαφωνίας και συμφωνίας Ελλάδας εταίρων όπως προκύπτουν από τη συνεδρίαση. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε να μην αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις τους ως φιλικές.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο δημοψήφισμα το χαρακτήρισε ως ένα “εργαλείο” το οποίο όμως είναι θέμα του πρωθυπουργού.

Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Βαρουφάκη:

Διαπραγματεύσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα. Μιλάμε πλέον σε τεχνικό επίπεδο για να καταλήξουμε στις εναλλακτικές δράσεις και να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση.

Συμφωνία

Θα συμφωνήσουμε αν δεχθούμε πως στο πακέτο συμφωνίας θα έχουμε και λήξη της ύφεσης σταδιακά. Το πακέτο συμφωνίας είναι μια σειρά συμβιβασμών. Το θέμα είναι να καταμεριστεί σωστά το βάρος στην κοινωνία.

Σόιμπλε

Μιλάμε πάντα φιλικά με τον κ. Σόιμπλε και σήμερα ήταν η πιο φιλική μας κουβέντα. Σήμερα έμαθα από εκείνον πράγματα και ελπίζω να έμαθε και εκείνος από εμένα. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το περιεχόμενο.

Συνταξιοδοτικό

Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων.Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Στη Γερμανία ένας 60χρονος που θα χάσει τη δουλειά του, θα έχει επιδόματα και ακολούθως στα 65 θα βγει στη σύνταξη – Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει

Φορολογικά

Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία.

ΕΚΤ

Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν δέχεται εντολές από εμάς ή από το Eurogroup. Κρίνει μόνη της για τις κινήσεις που κάνει.

Δημοψήφισμα

Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ζήτημα του δημοψηφίσματος γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει.

Εκλογές

Νομίζω ότι η προσφυγή στο λαό είναι μια κίνηση άμυνας, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να την κάνουμε – Έχουμε τη λαϊκή εντολή, δεν χρειαζόμαστε άλλη εντολή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *