Πολύ σκληρή για να πεθάνει η Ελιά

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Πολύ σκληρό για να πεθάνει αποδεικνύεται το κόμμα της Ελιάς. Όχι μία αλλά δύο δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών της…

δίνουν από την τέταρτη (Pulse) έως και την τρίτη (Public Issue) θέση στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και μάλλον πέρασαν στα ψιλά, δεδομένης και της επικαιρότητας των ημερών. Ειδικά όμως αυτή της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών, για μένα, είχε μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία, όπως για παράδειγμα την τρίτη θέση στο κόμμα της Ελιάς. 
Ως άνθρωπος που έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και έχω συνταχθεί ιδεολογικά με την Ελιά, αν και σήμερα το να το λες και μόνο αυτό θεωρείται αιτία χλεύης, αφού η συλλήβδην απόρριψη του πολιτικού συστήματος είναι της μόδας, προβληματίστηκα με τα υψηλά ποσοστά. Σε μια εποχή που κάθε τι που αφορά το πολιτικό σύστημα θεωρείται περίπου συνώνυμο με τη λέπρα, η τρίτη θέση στην Ελιά είναι όντως αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι συνολικά 36,5%. Στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση επιφυλάσσει ποσοστό 19,5%, η ΝΔ συγκεντρώνει 16,5%, η Ελιά 5,5%, το Ποτάμι 5% και η Χρυσή Αυγή 4%.

Και σκέφτομαι μήπως η δημοσκοπική παγίωση της Ελιάς σε αυτά τα ποσοστά σηματοδοτεί και εκπροσωπεί μια πιο ψύχραιμη ματιά στα πράγματα; Μήπως η διάχυτη καχυποψία ως προς τις προθέσεις του κόμματος για ανανέωση, πολιτική, ηλικιακή και όχι μόνο, έχει αρχίσει να υποχωρεί;

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του σταθμού Action24, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρό προβάδισμα έναντι της ΝΔ τόσο στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές με 1,5% και 1% αντίστοιχα. Στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρώτη θέση με ποσοστό 20,5% έναντι 19% που κατέχει η Νέα Δημοκρατία. Στη τρίτη θέση βρίσκονται “Το Ποτάμι” και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 10,5% και τέταρτο κόμμα η “Ελιά” με 7,5%. 

Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ παρά να αναρρωτηθώ μήπως το γεγονός ότι η Ελιά έβαλε στην καρδιά του προγραμματικού της λόγου την προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα και δεν κρύφτηκε πίσω από αφορολόγητες αοριστίες, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται ως πολιτική εντιμότητα; Ο καιρός γαρ εγγύς.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *