Κομισιόν: Δεν αποδίδει το μείγμα φόρων στα ακίνητα

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας όπως και άλλων χωρών της Ε.Ε. εισηγείται έκθεση της Ε.Ε. για την κατάσταση…

στην Ευρώπη. Σε αυτή, αν και σημειώνεται ότι δεν αφορά τα κράτη που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής (αυτό συμβαίνει επειδή οι δείκτες δημοσιονομικής βιωσιμότητας που χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να είναι τόσο ακριβείς όσο η λεπτομερής και συχνή παρακολούθηση της διαχειρισιμότητας του χρέους που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής), καταγράφονται τα εξής:

• Εξι κράτη μέλη -Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία και Βρετανία- παρουσιάζουν λόγο εσόδων ΦΠΑ σημαντικά χαμηλότερο μέγεθος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28. Αυτό δείχνει ότι οι συγκεκριμένες χώρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν είτε τη δομή του ΦΠΑ είτε τη φορολογική συμμόρφωση, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητά του.

• Τα κράτη μέλη ακόμη τείνουν να προωθούν ισχυρά τη χρήση diesel με σχετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Ο μέσος όρος για τη φορολογία του diesel συγκριτικά με τη φορολογία πετρελαίου αυξήθηκε οριακά το 2013 συγκριτικά με το 2012. Εκτιμά ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και για τον λόγο αυτό εισηγείται αύξηση του φόρου στο diesel, επικαλούμενη και φορολογικούς λόγους.

• Καλεί σε αλλαγή του μείγματος της φορολόγησης ακινήτων. Όπως αναφέρει, αρκετά κράτη μέλη (όπως και η Ελλάδα) αντιμετωπίζουν ακόμη την πρόκληση της στροφής από τους φόρους μεταβιβάσεων στους επαναλαμβανόμενους φόρους της ακίνητης περιουσίας. Η συνύπαρξη της σχετικά υψηλής φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων και σχετικά χαμηλής φορολόγησης στα ακίνητα δείχνει το εύρος αυτού του τύπου μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας. Αυτό ισχύει ειδικότερα στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά επίσης θα πρέπει να συζητηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία.

Πηγή:euro2day.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *