Ακόμη και για …ψίχουλα δέχονται να δουλέψουν οι έλληνες για να τα βγάλουν πέρα

Παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Εργασίας και τις εξαγγελίες περί μείωσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, συντριπτικός αριθμός των ανέργων δηλώνει ότι…

θα έκανε οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα από το μισθό που θα του εξασφάλιζε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, φαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο τα στοιχεία σχετικά με την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας στη χώρα μας επιτρέπουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική. Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καταδεικνύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 42,8% τον Ιούλιο του 2012 σε 16,3% το Μάιο του επόμενου έτους. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία έξι στους δέκα ανέργους είναι διατιθέμενοι να εργαστούν με οποιαδήποτε αμοιβή χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα το 84,5% των ανέργων δηλώνει ότι μένει σε συγγενικά σπίτια και συντηρείται από την οικογένειά του.

Δουλειά να ’ναι και με όσα να ’ναι
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη, θα χρειαστούν περί τα 20 χρόνια για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει φέτος τα απίστευτα ποσοστά του 29% με 30%. Για τους νέους τα προγνωστικά είναι ακόμα χειρότερα, καθώς το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ανεργία της τάξης του 64%. Το 2014 διαφαίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο, με τους αριθμούς να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει το 32%. Ήδη τέσσερις στους δέκα ανέργους δηλώνουν ότι στηρίζονται από το οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης των μισθών από τους εν δυνάμει εργαζομένους. Το 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ, καθώς είναι απαραίτητη μία οποιαδήποτε δουλειά για την επιβίωσή τους. Το 55% είναι διατεθειμένο να εργαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή, ενώ το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών θα δεχόταν να μετακινηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής για την εύρεση εργασίας. Μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, γεγονός που στερεί το εργατικό δυναμικό από περαιτέρω διαπραγμάτευση του μισθού με τον εργοδότη. Ένα 24,6% στηρίζεται στην αποζημίωση από την προηγούμενη εργασία του, αλλά και σε οικονομίες των περασμένων ετών. Το 9,3% των ανέργων δανείζεται από φίλους και γνωστούς.

Το συντριπτικό ποσοστό του 84,5% (!) των ατόμων που αναζητούν εργασία μένει σε συγγενικά σπίτια και συντηρείται από την ευρύτερη οικογένεια. Οι δε μακροχρόνια άνεργοι φτάνουν σε ποσοστό 60%.

Η ανεργία… γεωγραφικά
Γεωγραφικά η εξάπλωση της ανεργίας έχει ως εξής: Ο αριθμός των ανέργων στο νομό Μαγνησίας, στην Εύβοια και την Κοζάνη αντιστοιχεί στο 1/3 του εργατικού δυναμικού. Σημαντικό είναι και το ποσοστό ανεργίας στην Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τη Θεσσαλονίκη που πλησιάζει το 30%. Το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας σε οκτώ νομούς της χώρας τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2008. Στη Φθιώτιδα είναι κατά 9,4 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την τελευταία πενταετία.

H… αισιόδοξη προοπτική του υπουργείου Εργασίας
Στον αντίποδα το υπουργείο Εργασίας επιμένει να στέλνει θετικά μηνύματα περί μείωσης του ρυθμού της ανεργίας και κάνει λόγο για ψευδή δημοσιεύματα και δυσοίωνες προβλέψεις. «Ειδικά σε ό,τι αφορά στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, που καταγράφει σε ζωντανό χρόνο τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων οκταμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος 2013) ήταν θετικό κατά 102.580 νέες θέσεις εργασίας, μακράν το υψηλότερο από το 2008 και μετά», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Οι απαισιόδοξες προβλέψεις αγνοούν, επίσης, ότι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής διαμορφώνει ένα νέο δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Αγοραστική… αδυναμία
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταδεικνύουν ότι οι αποδοχές των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι μισθωτοί σε σχέση με το 2009 έχουν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής τους δύναμης και όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστούν οι ανάλογες μισθολογικές περικοπές, στο τέλος του επόμενου χρόνου θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται στο μισό. Στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ επισημαίνεται ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες επενδύσεις να αφορούν στη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα απαιτούν μικρό αριθμό απασχολούμενων.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Σεμερτζάκη

.tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *