Δεν είπε, ακόμα, την τελευταία του κουβέντα ο δήμαρχος!

Του Βαγγέλη Στολάκη

Την τελευταία πινελιά της δωδεκαετούς διοίκησής του επιχειρεί να βάλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην τοποθέτηση του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε χώρο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, ακριβώς απέναντι από το….
νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος φαίνεται πως έχει πάρει «πατριωτικά» την όλη υπόθεση καθώς μέχρι και επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό αποφάσισε να στείλει ζητώντας του εν ολίγοις «να διαφυλάξει το κύρος της Κυβέρνησής του».

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (κατόπιν παρέμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) να ζητήσει από το Δήμο της Θεσσαλονίκης να σταματήσει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στη νέα παραλία που θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας. Οξύτατη υπήρξε η αντίδραση του δημάρχου ο οποίος τόνισε πως όλες οι ενέργειες είναι νόμιμες, πως η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έχει παραχωρήσει στο Δήμο για 49 χρόνια την χρήση της παραλίας και έκανε λόγο για αυταρχική και εκδικητική ενέργεια της κυβέρνησης (είχε προηγηθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που απαγόρευε την τοποθέτηση του αγάλματος στον άξονα της Πλατείας Αριστοτέλους, όπως είχε άλλωστε αποφασιστεί σε προ ετών δημοτικό συμβούλιο).

Για την ιστορία αναφέρω πως, μετά από αυτές τις αντιδράσεις το δημοτικό συμβούλιο σε νεότερη συνεδρίασή του αποφάσισε την τοποθέτηση του αγάλματος στο χώρο απέναντι από το νέο Δημαρχείο με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα της Παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη (ο οποίος κατόπιν εορτής δεν δείχνει να συναινεί σε αυτή την απόφαση). Από το δήμο σημειώνεται ωστόσο πως οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά ενώ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΝΔ Θεσσαλονίκης κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό από το ΠΑΣΟΚ.

Και εάν βέβαια η υπηρεσία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου επιμείνει στη θέση της (μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιανουαρίου) όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως δύσκολα θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ του νέου Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Επομένως ο ανδριάντας θα πάει στα…αζήτητα!

Ερωτήματα ωστόσο γεννά η χρησιμότητα ενός τέτοιου υπερμεγέθους αγάλματος σε ένα από τα κεντρικότερα και ωραιότερα σημεία της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης. Ή μάλλον προ – Νέου Δημαρχείου ωραιοτέρου σημείου.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επιμονή του να «κληροδοτήσει» στο δήμο, του οποίου υπήρξε επικεφαλής για σειρά ετών, το συγκεκριμένο άγαλμα θέλει να προσθέσει ακόμα μια τελετή αποκαλυπτηρίων και εγκαινίων στο ενεργητικό του (ίσως και τα τελευταία του καθώς σε λίγες ημέρες παραδίδει τη σκυτάλη) χωρίς όμως να ρωτήσει τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς.

Το άγαλμα του «εθνάρχη» (δεν κρίνω τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη σχέση του με την πόλη, τη σημασία του συγκεκριμένου σημείου πλησίον του Μακεδονία Παλλάς, ούτε το έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος) αποτελεί μια ακόμα σταγόνα στην άσχημη αισθητική της πόλης.

Νομίζω ωστόσο πως σε ένα σημείο αρκετοί θα συμφωνήσουν. Ίσως το άγαλμα του εθνάρχη να δώσει στην συγκεκριμένη περιοχή αυτό που λείπει. Σκιά κατά τους θερινούς μήνες!

spnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    3:21,
    "δημοκράτη" κεμαλικέ,
    σου θίξαμε το νέο μακεδονικό αίμα?
    Πες του Μπουτάρη να πάρει για σύμβουλο και τον Τρεμόπουλο, για να δέσει το πράμα!

    Εσύ, πάντως, άρχισε να μαθαίνεις καμιά τουρκο-βαλκανική γλώσσα.
    Σε βλέπω …με διαβατήριο!!!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
    ΧΩΡΙΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΑΦΗΣΤΕΤΑ ΑΥΤΑ
    ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
    ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΣΦΑΓΕΙΟ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕε

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΠΙΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΡΑΜΟΛΙ? Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΦΑΣΙΣΤΑ ΒΛΑΚΑ ΕΕΕ ΒΛΑΚΑ…………………

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ.

    ΟΙ ΚΑΘΕ ΚΑΒΛΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΘΝΑΡΧΗ.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ;

    ΜΑ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΕΘΝΑΡΧΕΣ, ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΣΑΛΑΚΟΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

    ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Προκόψαμε και με τον εθνάρχη!!
    Μας άφησε κληρονομιά το …Μισέλ και το μπουχέσα!!!

    Να τελειώνουμε με τις κωλο-οικογένειες.
    Και με τους δημάρχους τους.

    Οσο για το μεθυσμένο ραμολί που θα αναλάβει, να προσέξει ΠΟΛΥ!
    Η υπομονή μας έχει όρια!!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Πολεμικές αποζημιώσεις
    Οι Γερμανοί «χρωστούν» 162 δις στους Ελληνες
    Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 [ 12:37 ]

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την ενημέρωση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την ενημέρωση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου Η γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 162 δις ευρώ (χωρίς του τόκους) ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διεκδίκησής τους.

    Σύμφωνα με το Φίλιππο Σαχινίδη, υφυπουργό Οικονομικών, το Δημόσιο Χρέος μας αυξήθηκε κατά 20 δις σε 6 μήνες.

    Ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστή Αϊβαλιώτη προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

    Η πρώτη είδηση είναι ότι το Δημόσιο Χρέος μας διογκώθηκε κατά 20 δις ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, αφού στις 7 Ιουνίου 2010 ήταν 310 δισ και έφτασε σήμερα – σύμφωνα με την απάντηση του παριστάμενου Υφυπουργού κ. Σαχινίδη προς τον κ. Αϊβαλιώτη – τα 330 δισ ευρώ ή 142,5% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στην Ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη αναφέροντας ότι το ζήτημα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από την Γερμανία παραμένει ανοιχτό στα πλαίσια των διμερών επαφών Ελλάδας – Γερμανίας και δεν προσδιόρισε πότε θα υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πληρωμή τους.

    Ο Κ. Αϊβαλιώτης, κατά την τοποθέτησή του, κατέθεσε στην Βουλή μελέτη διακεκριμένων οικονομολόγων οι οποίοι υπολόγισαν το ύψος των οφειλόμενων Γερμανικών αποζημιώσεων ως εξής:

    – 108 δις ευρώ από την επιδικασθείσα αποζημίωση υπέρ της Ελλάδος εκ μέρους της Διεθνούς Διασκέψεως Ειρήνης των Παρισίων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.

    – 54 δις ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που η Ελλάδα κατέβαλε το 1942 στους κατακτητές.

    Άρα το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που μας χρωστούν οι Γερμανοί ανέρχεται σε 162 δισ (συν οι τόκοι) και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης δεν αμφισβήτησε ούτε το ποσό ούτε την επιστημονική δικαιολόγησή του, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν άλλωστε και στο Ενημερωτικό Δελτίο «Μνήμη και Χρέος» που εκδίδει ο Μανώλης Γλέζος.

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=373057&dt=14/12/2010#ixzz185ROGsD4

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *