Οι 7 κανόνες του αυτοσεβασμού! Τι πρέπει να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένη…

Ένα είναι το ζητούμενο: να γίνουμε ευτυχισμένες! Κι εδώ, κρύβονται κάποιες παγίδες στις οποίες πολλές φορές πέφτουμε και…
χάνουμε το στόχο. Γιατί; Γιατί στηρίζουμε την ευτυχία μας πάνω σε άλλους, θεωρούμε πως εξαρτάται από τρίτους. Τελικά όμως όλα εξαρτώνται από εμάς…. από τον αυτοσεβασμό, από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Η ψυχολόγος Εύη Βασιλείου μας δίνει τους 7 βασικούς προσωπικούς κανόνες που ορίζουν την ευτυχία μας. Αν τους ακολουθήσεις πιστά, μόνον τότε θα νιώσεις πραγματικά πλήρης.

1. Για να είμαι πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρω τι θέλω! Και μην βιαστείς να απαντήσεις! ΟΧΙ… Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι θέλουν, αλλά το ξέρουν ΜΟΝΟ επιφανειακά. Το θέμα είναι τί είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά με εμένα. Δεν με στεναχωρεί, δεν με καταπιέζει, δεν με αναγκάζει, δεν…, δεν…, δεν…

2. Σέβομαι τον εαυτό μου, όταν μπορώ να είμαι ειλικρινής μαζί του. Δεν τον κοροϊδεύω, δεν ωραιοποιώ καταστάσεις. Το καθετί, πρέπει τουλάχιστον σε εμένα, να το ονομάζω πραγματικά και με την αληθινή του υπόσταση.

3. Είμαι αυτοεξαρτώμενη! Όταν είμαι με κάποιον γνωρίζω τους λόγους που τον έχω επιλέξει. Δεν αρπάζομαι από τους ανθρώπους. Συνυπάρχω μαζί τους και συμπορεύομαι.

4. Επιτρέπω στον εαυτό μου να μην καταφέρνει τα πάντα και δεν τον τιμωρώ για αυτό! Είμαι περήφανη που ξέρω που να σταματήσω έτσι ώστε να μην φτάνω σε σημεία εξουθένωσης. Υπάρχουν πράγματα που μπορώ και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ. Τα δεύτερα είναι πιο σημαντικά να τα γνωρίζω γιατί συνήθως για αυτά προσπαθώ πολύ και απογοητεύομαι όταν δεν τα καταφέρνω. Είμαι περήφανη που ξέρω που να σταματήσω! Είμαι περήφανη που έχω όρια!

5. Ό, τι κάνω, το κάνω για κάποιο λόγο. Όταν αρχίσω να υπέρ-αναλύω το καθετί που κάνω και τελικά έρχομαι να με ενοχωοποιώ για πράγματα που μου δίνουν χαρά, δεν με σέβομαι. Απενοχοποίηση είναι μια πολύ ωραία και ξεκούραστη λέξη!

6. Το να ενεργώ και να νοιάζομαι για μένα δεν με κάνει εγωίστρια. Με κάνει συνειδητοποιημένη απέναντι στον εαυτό μου. Δεσμευμένη με μένα! Το να ξέρω ότι κι εγώ είμαι μέρος του προγράμματός μου είναι σημαντικό. Να με φροντίσω, να με νοιαστώ, να με ικανοποιήσω!

7. Πάνω από όλα υπάρχει ένα βασικό θέμα αυτοσεβασμού που μετά από αυτό η καθεμία θα βρει κάτι διαφορετικό. Η ευθύνη μου. Όταν αποφασίσω να πάρω την ευθύνη του εαυτού μου, τότε και μόνο τότε, ξέρω τι σημαίνει αυτοσεβασμός. Όταν εγώ είμαι υπεύθυνη για μένα. Κι αυτό δεν έχει φύλο! Υπάρχουν και γυναίκες και άντρες που αρνούνται να πάρουν την ευθύνητους. Είναι τρομακτικό, δεν διαφωνώ. Είναι όμως και τόσο όμορφο όταν ξέρεις να διαχειριστείς τον εαυτό σου με ευθύνη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *