Σώζει ζωές: Δείτε πως θα καταλάβετε αν παθαίνετε εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή ανακοπή!

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ένα κύρια αιτία θανάτου σε όλη την υφήλιο. Αφαιρεί τις ζωές περισσοτέρων ανθρώπων από κάθε μορφή καρκίνου συνδυαστικά. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και λένε πολλά για το πόσο διαδεδομένη και πραγματική είναι η απειλή μιας καρδιακής προσβολής, ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ή μιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς, 17,6 θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε καρδιαγγειακές νόσους. Βρήκαν επίσης ότι κατά μέσο όρο περίπου 2.200 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με ένα άτομο να πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα, είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή καρδιακό επεισόδιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για καρδιά

Έτσι είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία σχετικά με θέματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, και μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Πολλοί υποθέτουν ότι η ξαφνική καρδιακή ανακοπή και η καρδιακή προσβολή είναι το ίδιο πράγμα, όμως δεν είναι έτσι. Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για το πως να αναγνωρίζετε όταν συμβεί κάποιο από αυτά:

1. Καρδιακή προσβολή: Η καρδιακή προσβολή είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο συμβαίνει όταν μια από τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο με αίμα, παθαίνει μερική ή ολική απόφραξη. Το αποτέλεσμα είναι μια σοβαρή βλάβη ή νέκρωση του μέρους εκείνου του μυοκαρδίου που εξαρτάται από την αρτηρία που φέρει τη στένωση και έχει αποφραχθεί.

Συμπτώματα: πίεση ή σφίξιμο στην περιοχή του θώρακα, πόνος στο στήθος, πόνοι στο σώμα, πόνος στα χέρια ή στο πάνω μέρος της πλάτης και το σαγόνι, κρύος ιδρώτας, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, άγχος.

2. Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για εγκεφαλικο

Συμπτώματα: Θολή όραση, σοβαρή κεφαλαλγία, εμετός, απώλεια συντονισμού, δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, υπερβολική εφίδρωση, μούδιασμα, διανοητική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος.

3. Καρδιακή ανακοπή: Η καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια απώλεια της καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει διαγνωσμένη καρδιακή νόσο ή όχι. Ο χρόνος και τρόπος θανάτου είναι απροσδόκητος. Συμβαίνει ακαριαία ή αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγα λεπτά και μπορούν να οδηγήσουν σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής, όπως και κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από απώλεια αισθήσεων: μειωμένη αναπνοή, λαχάνιασμα, σύντομες αναπνοές ή δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, πόνος στο στήθος, ξαφνική κατάρρευση, αδύναμος σφυγμός, απουσία της αναπνοής, λιποθυμία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *