….υπεραμύνθηκε ο Σπύρος Καπράλος τα…. κάτω από τα 0,30 ευρώ .


Την αλλαγή του κανονισμού του Χ.Α. με τον οποίο οι μετοχές μιας εταιρείας δεν εντάσσονται στην κατηγορία «Ειδικών Χαρακτηριστικών και Χαμηλής Διασποράς» έπειτα από τρία συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από τα 0,30 ευρώ εάν δημοσιεύουν έγκαιρα πρόσκληση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης για τη μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών με συνένωση (reverse split) υπεραμύνθηκε ο Σπύρος Καπράλος.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών ερωτηθείς σχετικά στη γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ δήλωσε πως η αλλαγή όχι μόνο δεν ήταν «φωτογραφική» ….

…. (σ.σ με αφορμή την Alapis), αλλά αντίθετα είναι προς το συμφέρον όλων των εταιρειών οι μετοχές των οποίων υφίστανται τις συνέπειες μιας ιδιαίτερα αρνητικής συγκυρίας στο Χρηματιστήριο.

«Αλλάξαμε τον κανονισμό και θα πραγματοποιούμε το ίδιο για οποιονδήποτε άλλον κανονισμό του Χ.Α. εάν κρίνουμε πως είναι προς το συμφέρον των εισηγμένων και των μετόχων τους. Είναι καθήκον και χρέος μας σε μια τέτοια περίοδο όπου οι αποτιμήσεις στην αγορά δοκιμάζονται, να συνδράμουμε ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπράλος προσέθεσε πως η αναπροσαρμογή κανονισμών είναι συνηθισμένη πρακτική στις χρηματιστηριακές αγορές κατά τη διάρκεια περιόδων αστάθειας. Έφερε ως παράδειγμα την αγορά του NYSE όπου πέρυσι οι αρχές έλαβαν ανάλογη απόφαση, εξαιρώντας για διάστημα έξι μηνών την ένταξη penny stocks σε κατηγορίες διαπραγμάτευσης υπό περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται πως στις 6/5 αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 2 της απόφασης 29 του Χ.Α., που αφορά στην μη εφαρμογή του κριτηρίου της παραγράφου 3.1.2.4, για τις εταιρείες που δημοσιεύουν πρόσκληση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης για τη μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών με συνένωση (reverse split). Πέραν της Alapis που προηγήθηκε, την απόφαση αυτή έχουν ήδη αξιοποιήσει οι ΑΛΚΟ, Dionic, Βάρδας, Κυριακούλης, Plias, BIOTEΡ στις γενικές συνελεύσεις των οποίων θα ληφθεί απόφαση για την πραγματοποίηση reverse split.

Στο τραπέζι το ωράριο
Προς διαβούλευση οδηγείται το θέμα της μείωσης του ωραρίου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο λόγω της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας. Την πρόταση κατέθεσαν φορείς της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο ΣΜΕΧΑ που έθεσε προς συζήτηση να ξεκινούν οι συναλλαγές δύο ώρες αργότερα από ό,τι σήμερα για να συμπίπτει το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερο με τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο πρόεδρος του Χ.Α. άφησε το θέμα ανοικτό και ανάφερε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από διαβουλεύσεις με το σύνολο των φορέων της αγοράς και με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της.
Νίκος Χρυσικόπουλος
capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *