1ο Εργαστήριο Πολιτών – ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0

Οι πολίτες ξεκίνησαν να σχεδιάζουν ένα
Νέο Σύνταγμα για την Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Impact Hub Athens το 1ο Εργαστήριο Πολιτών για το σχεδιασμό ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες, για τους πολίτες.
Πάνω από 100 άτομα ηλικίας 18 με 78 ετών συζήτησαν και…
κατέγραψαν τόσο τις αξίες, όσο και τους θεσμούς και της διαδικασίες που χαρακτηρίζουν την Πολιτεία στην οποία θέλουν να ζουν. Σε διάρκεια τεσσάρων ωρών πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι συζητήσεων με τη μέθοδο World Café, η οποία διευκολύνει τη δημιουργία οικειότητας και εις βάθος συζητήσεων σε μικρές ομάδες πέντε ατόμων. Η διαδικασία προέβλεπε την αποτύπωση και την κατηγοριοποίηση των προτάσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Χάρη στο δημιουργικό πλαίσιο της μεθοδολογίας επικράτησε ένα ευχάριστο κλίμα σύνθεσης ιδεών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έξοδο από το χώρο οι περισσότεροι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την εμπειρία με βαθμό άνω του 90% ενώ σε βαθμό 70% δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή.
Στο 1ο Εργαστήριο Πολιτών ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 συμμετείχαν ως παρατηρητές ειδικοί σε καινοτόμα εργαλεία Συμμετοχικού Σχεδιασμού από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και το Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν συγκινημένοι με την ιδέα της αναγέννησης της Δημοκρατίας στην κοιτίδα της.

Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η διοργάνωση αντίστοιχων Εργαστηρίων Πολιτών σε όλη την Ελλάδα για τη συλλογή και την ανάλυση ποιοτικών δεδομένων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην ποσοτική έρευνα της δεύτερης φάσης του εγχειρήματος ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0.

Τέλος, από σήμερα ξεκινάει η Εκστρατεία Πολιτών για τη Δημοκρατία με την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας www.democracyreborn.org όπου συγκεντρώνεται πολύτιμο υλικό για το έλλειμμα αλλά και τις δυνατότητες της Δημοκρατίας στη σύγχρονη εποχή, καθώς και οι πρώτες εφαρμογές ενημέρωσης ”Ώρα να ανοίξουμε το μαύρο κουτί: το Σύνταγμα της Ελλάδας”

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα της οποίας έχει έρθει η ώρα. (Βίκτωρ Ουγκώ)

Περισσότερες πληροφορίες:
www.politeia2.org
www.democracyreborn.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *