Ο Λ.Αυγενάκης στο ΣΚΑΙ 100.3

«Η συζήτηση περί χρηματοδότησης αποτελεί αφορμή για μεταρρύθμιση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος»

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 FM παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ενημερωτική εκπομπή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, κατά την οποία αναφέρθηκε στο θέμα χρηματοδότησης των κομμάτων και την….
ανάγκη μεταρρύθμισης στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ του κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:
Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε στη συνέντευξή του ότι «η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα είναι πλέον αναγκαία». Σημείωσε δε ότι «βασικός άξονας της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου οφείλει να είναι η πλήρης ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και εξόδων των πολιτικών κομμάτων, ώστε με απόλυτη διαφάνεια να είναι γνωστό στους πολίτες ποιος δίνει χρήματα και πόσα δίνει».

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που «να βάλει άμεσο φραγμό στο δανεισμό των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου», καθώς και «να προβλεφθεί μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα πολιτικά κόμματα κατά 50%».
Υπενθύμισε επίσης ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Ιανουάριο, άνοιξε το θέμα αναθέτοντας σε μια επιτροπή υπό τον καθηγητή κ.Αλιβιζάτο να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», τονίζοντας ότι «τελικώς, η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της αλλά μετά δεν υπήρξε καμιά συνέχεια, ούτε έφτασε ποτέ σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

Προσέθεσε δε ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να ανοίξει τώρα και να προχωρήσουμε άμεσα σε νέο θεσμικό πλαίσιο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» και πως «η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται», ενώ πρότεινε να γίνει και πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία εικοσαετία, καθώς πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση και απαντήσεις για το τι συνέβη μέχρι σήμερα στα κομματικά ταμεία.
Τέλος, ανέφερε ότι: «η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των κομμάτων, θα πρέπει να είναι ο πρόδρομος δύο κρίσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα και την Ελλάδα.

Α. Η πρώτη αφορά τη μείωση των βουλευτικών εδρών από 300 σε 200.

Β. Η δεύτερη αφορά στη θέσπιση μονοεδρικών περιφερειών τουλάχιστον για τα δύο τρίτα του συνόλου των εδρών του κοινοβουλίου.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση, θα είχε άμεσο αντίκτυπο τόσο στη μείωση του κόστους της δημοκρατίας, όσο και στο αίσθημα συμμετοχής των πολιτών».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *