ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΝΤΟΝΗ, ΜΕΡΑ

Ήταν μια έντονη κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά, παράλληλα, και μία έντονη διεργασία στο κοινωνικό επίπεδο. Είχαμε και το θάνατο του 53χρονου, όλοι, προφανώς, λυπούμαστε γι΄ αυτό το θλιβερό γεγονός. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Γραμματέα του ΚΚΕ, την κυρία Παπαρήγα, χθες, και όλοι μας θα πρέπει να πούμε -κι εγώ προσωπικά το λέω- ότι η κυρία Παπαρήγα κράτησε μία πολύ υπεύθυνη στάση χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ψύχραιμη και υπεύθυνη… Το τι συνέβη σε σχέση με τα γεγονότα, [θα το δούμε] στην ένορκη διοικητική εξέταση, της οποίας τα αποτελέσματά θα τα….
έχουμε πάρα πολύ σύντομα.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ κ. ΚΑΤΣΕΛΗ

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Μόσιαλε, στην ανακοίνωση, στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία και διεγράφη από τη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ η κυρία Λούκα Κατσέλη αναφέρεται ότι δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά εθνικής ευθύνης. ΄Αρα λέτε, ότι η κυρία Κατσέλη δεν ανταποκρίθηκε στην εθνική της ευθύνη στην παρούσα φάση. Θα της ζητήσετε την έδρα πίσω;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Αυτή είναι απόφαση της κυρίας Κατσέλη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν θα το ζητήσετε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας είπα είναι απόφαση της κυρίας Κατσέλη αυτό. Να αποφασίσει το τι θα κάνει.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολλοί βουλευτές, χθες στα πηγαδάκια εκεί στο Κοινοβούλιο, έλεγαν ότι επιδείξατε ως κυβέρνηση μια ειδική μεταχείριση στην κυρία Κατσέλη.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Τι εννοείτε μ’ αυτό;

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εννοώ ότι έγιναν ζυμώσεις, διαπραγματεύσεις, συζητήσεις πολλές προκειμένου να μεταπειστεί η κυρία Κατσέλη. Και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι δεν έχει μόνο η κυρία Κατσέλη συνειδησιακό πρόβλημα με αυτά που ψηφίζουμε. Έχουμε και εμείς. Γιατί λοιπόν μέχρι τελευταία στιγμή να συζητάμε ακόμα και αλλαγές λέξεων για να πειστεί η κυρία Κατσέλη;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Πάντα γίνονται συζητήσεις με όλους τους βουλευτές. Και είναι ένας ανοικτός διάλογος που έχει ο Πρωθυπουργός με την Κοινοβουλευτική Ομάδα . Το ίδιο κάνει και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που κάνει. Και υπάρχουν και προσωπικές συναντήσεις και συζητήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει βουλευτής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να μην την έχει. Και πάντοτε την έχει, για να εκφράσει και τις απόψεις του και τις αγωνίες του και τις προτάσεις του για το μέλλον της χώρας. Ανοιχτές είναι οι δυνατότητες για την Κοινοβουλευτική Ομάδα να συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πιστεύετε ότι η κυρία Κατσέλη λειτούργησε με γνώμονα προσωπικά κριτήρια χθες, κύριε υπουργέ;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι, δεν θα ήθελα να το τοποθετήσω σε τέτοια βάση. Προσωπικά δεν θα ήθελα να τοποθετήσω αυτή τη συζήτηση σε αυτή τη βάση. Η κυρία Κατσέλη εξέθεσε τις απόψεις της. Είναι σεβαστές αυτές οι απόψεις της. Είναι διαφορετικές οι απόψεις της κυρίας Κατσέλη από τις απόψεις της κυβέρνησης, ας μείνουμε εκεί.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Στα χθεσινά «ΝΕΑ», σε άρθρο μου με τίτλο «Βία, ανομία και κράτος δικαίου», αναφέρω ότι θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν ενάντια σε κάθε φαινόμενο βίας, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει προοδευτική και συντηρητική βία. Η βία περιορίζει τις επιλογές μας, περιορίζει τις ελευθερίες μας. Και θα πρέπει να τοποθετηθούν ρητά και κάθετα ενάντια σε όλες αυτές τις φημολογίες που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα για «προδότες», για «εθνοπροδότες», για κάποιους που είναι πατριώτες, για κάποιους που δεν είναι πατριώτες, για εκτελέσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να μιλάνε για «Ειδικά Δικαστήρια» ή να στείλουμε «προδότες στο Γουδί»- αν και είναι λάθος να λένε για το Γουδί, έτσι κι αλλιώς. Γιατί άλλο ήταν η επανάσταση του 1909 και άλλο τι υπονοούν ορισμένοι.

Τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στα φαινόμενα βίας. Εγώ δεν λέω μόνο τη βία, η οποία προέρχεται από συγκεκριμένους ανθρώπους, [λέω] ακόμα και για την κρατική βία. Και η αστυνομία θα πρέπει να δείχνει αυτοσυγκράτηση και να επιχειρεί πάντα μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων. Αλλά όλοι μας πρέπει να πάρουμε μία κατηγορηματική θέση. Η χώρα δεν αντέχει τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα σε μία πολύ κρίσιμη φάση της ιστορίας μας. Έχουμε δει στο παρελθόν τι έχει γίνει με τους εθνικούς διχασμούς και τις εθνικές αντιθέσεις.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΘΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ

Χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται αυτή τη στιγμή να τοποθετηθούμε με σύνεση και ψυχραιμία, παρά τις διαφορετικές μας θέσεις στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Και είναι τεράστια τα προβλήματα, γιατί αυτό που επιτελείται τώρα δεν είναι απλώς μία δημοσιονομική προσαρμογή, εδώ αλλάζει ο γενετικός κώδικας του παραγωγικού και του κρατικού μοντέλου της χώρας. Και όταν αλλάζει ο γενετικός κώδικας του κρατισμού και μιας ιδιωτικής οικονομίας που εν πολλοίς ήταν εξαρτώμενη από τον κρατισμό, θα υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές.

ΠΟΛΥ-ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

…Θέλει κανείς να εγκαταλείψει αυτή η κυβέρνηση την προσπάθεια και ν΄ αρχίσει να υπόσχεται φοροαπαλλαγές, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μία μαγική, έτσι, κατάσταση, η οποία να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας για μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πολιτικές και εκλογικές μας μετοχές; Λοιπόν, δεν παίρνουμε αυτό το δρόμο. Αν δεν είχε περάσει χθες το πολυνομοσχέδιο, αν δεν είχαμε πάρει τα δύσκολα μέτρα τα οποία πήραμε -και δεν είμαστε «μαζοχιστές» να θέλουμε να επιβάλουμε δύσκολα μέτρα, τα επιβάλλει η κατάσταση η οποία υπάρχει και διεθνώς, αλλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας, τα οποία πρέπει να μειωθούν δραστικά και σύντομα- αν λοιπόν δεν τα είχαμε κάνει όλα αυτά, τότε οι διαδηλώσεις και η μαζική αντίδραση του κόσμου, θα ήταν πολύ πολλαπλάσια αυτής που είδατε χθες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Η ελληνική παρουσία είναι έντονη στις διαπραγματεύσεις. Είναι γνωστό αυτό στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενημερώνεται τακτικά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ενημερωθεί κατ΄ επανάληψη, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και υπηρεσιακά. «Υπηρεσιακά» σημαίνει αναλυτική ενημέρωση για τα σενάρια τα οποία συζητιούνται και για τις ελληνικές τοποθετήσεις απέναντι σ΄ αυτά τα σενάρια. Η Ελλάδα θέτει κάποιες αρχές για την επίλυση του ευρωπαϊκού προβλήματος. Από εκεί και πέρα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Ο κ. Σαμαράς θα πάει τις επόμενες μέρες -αύριο αν δεν κάνω λάθος- στη συνάντηση που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και αυτό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σημαντικό, καθότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι Πρωθυπουργοί -που μαζί μας θα πάρουν τις αποφάσεις την Κυριακή (ή και στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει σύντομα, αν γίνουν δύο Σύνοδοι Κορυφής)- είναι ομοϊδεάτες του. Ο κ. Σαμαράς λοιπόν έχει μία καταπληκτική ευκαιρία να συζητήσει με τους ομοϊδεάτες του Πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν σ΄ αυτή τη Σύνοδο. Για να δούμε τι θα πετύχει. Γιατί τον Ιούνιο δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι ο κ. Σαμαράς. Δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να πετύχει κάτι στις συναντήσεις που είχε με την τρόικα, στις οποίες, φαντάζομαι, να εκθέτει το πρόγραμμά του. Εμείς, μάλιστα, είπαμε στην τρόικα «ας δούμε και την πρόταση του κ. Σαμαρά για την εργασιακή εφεδρεία», ότι δηλαδή κάποιος θα μένει μέχρι και 15 χρόνια στην εργασιακή εφεδρεία. Η πρόταση Σαμαρά απερρίφθη, όπως ξέρετε.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε δίκιο, πράγματι και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των Ευρωπαίων σ΄ αυτά.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για να καταλαβαίνουν και οι Έλληνες πολίτες, ποια είναι τα διαπραγματευτικά περιθώρια τα οποία υπόσχεται ο κ. Σαμαράς και δεν τα έχουμε δει ακόμα. Δηλαδή, αν υπήρχαν, δεν θα είχε πείσει την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, που ιδεολογικά τοποθετούνται στο ίδιο μήκος κύματος μαζί του; Δεν συζητάει μαζί τους; Ο Πρωθυπουργός, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρισκόταν συνέχεια –και στο εξωτερικό- με Ευρωπαίους ηγέτες συζητούσε. Ο κ. Σαμαράς γιατί δεν το κάνει όλο αυτό το διάστημα; Εφόσον ο ίδιος θεωρεί ότι έχει τόσο μεγάλη αξιοπιστία, γιατί δεν έχει συναντηθεί ήδη με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τους Πρωθυπουργούς που ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό μήκος κύματος μαζί του.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, του καταλογίζετε μία αδράνεια, λοιπόν, σε αυτό το επίπεδο.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ή αδράνεια ή αδυναμία επικοινωνίας ή αδυναμία του να περάσει οποιαδήποτε από τις θέσεις τις οποίες θεωρεί ότι θα διαπραγματευθεί. Δηλαδή, αν είχε αυτές τις δυνατότητες, συγγενή κόμματα είναι. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω ότι στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η θέση και η εναλλακτική πρόταση. Αν αυτή η εναλλακτική πρόταση δεν περπατάει σε ένα ιδεολογικό κλίμα ομοϊδεατών, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα μ΄ αυτή την πρόταση. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την ημέρα που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Σαμαρά, του πρότεινε να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει ο κ. Σαμαράς και απάντησε αρνητικά, όπως ξέρετε. Τι θα πει «ανέβηκαν οι τόνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα»; Κατ΄ αρχήν δεν υπήρχε προσωπική αντιπαράθεση. Δεν αναφέρθηκε καν το όνομα του κ. Σαμαρά στην ομιλία του Πρωθυπουργού. Γιατί την παρακολούθησα… Όλο το πρόβλημα της χώρας είναι ουσιαστικό και πολιτικό. ΄Εγινε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση που κατά την γνώμη μου έπρεπε να την είχε δεχθεί ο κ. Σαμαράς, γιατί θα υπήρχε ένα ενιαίο μέτωπο της χώρας μας και θα ήταν πολύ πιο καλό για την χώρα την ίδια.

«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ» ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε υπουργέ, επειδή έχουν προκύψει πολύ συγκεκριμένα πράγματα είναι πάρα πολύ πλέον οι βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, από Δευτέρα κιόλας. Μάλιστα γίνονται και πολύ συγκεκριμένοι. Λένε ή εθνική συνεννόηση ή εκλογές. Δεν αντέχει η κοινοβουλευτική ομάδα να περάσει άλλη τέτοια δοκιμασία. Τι θα κάνετε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κατ’ αρχήν έχουμε μπροστά μας μια από τις μεγαλύτερες εθνικές συνεννοήσεις, η οποία έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε στις Βρυξέλλες και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά η πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προς το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να έρθουν μαζί μας, είναι ανοικτή. Ισχύει, έστω και την τελευταία στιγμή μπορούν να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Να δούμε το αποτέλεσμα….

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μόνοι τους θα την αναθεωρήσουν; Γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα πιέζει τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες από την Δευτέρα.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Άλλο πράγμα σας λέω.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά άλλο πράγμα σας ρωτάω.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει πριν από αυτό η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Εμείς πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι πολύ κρίσιμες

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ κρίσιμες, και από κει και πέρα θα δούμε τα πολιτικά ζητήματα τα οποία θίξατε, με βάση τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή, αν έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα- για να προσπαθήσω να ερμηνεύσω τα λόγια σας – για τη χώρα μας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνεχίσει ως έχει, αν όχι, θα επιδιώξει κάποιου είδους συνεννόηση ή θα προκαλέσει άλλες πολιτικές εξελίξεις;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι, όχι. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ κάτι…. Αν εννοείτε-

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι παραπολιτικό το ζήτημα. Είναι ουσιαστικό. Διαβάζοντας και χθες τις 100 σελίδες,106 σελίδες, της αξιολόγησης της οικονομίας μας από την τρόικα, υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι , υπάρχουν πολλά πράγματα και πολύ δύσκολα που πρέπει να γίνουν , υπάρχει μια υποχρεωτική αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου μέσα στο 2012, και αναρωτιέμαι πως μπορεί μια κυβέρνηση με 153 πλέον βουλευτές και με αυτό το κλίμα να τα περάσει.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ωραία. Είναι όμως μια υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία έχει μπορέσει να κάνει πάρα πολλά πράγματα στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια που δεν είχαν γίνει επί 30 ή 40 χρόνια. Δεν θα ’θελα τώρα να ξοδέψω το χρόνο σας για να αρχίσω να απαριθμώ το τι έχουμε κάνει. Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι να δούμε αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών. Και εκεί θα πρέπει να συγκεντρωθούμε. Αυτή την στιγμή κάνουμε μια υπέρβαση με το να μιλάμε το τι θα γίνει μετά. Ας συγκεντρωθούμε επομένως στις διαπραγματεύσεις, αυτό ενδιαφέρει και τους Έλληνες πολίτες.

ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τι θα γίνει με το χρέος. Εκεί θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ποιες είναι οι προτάσεις τους. Εγώ δεν τις έχω ακούσει. Θέλουν να μείνουμε στο ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης; Υπάρχει ένα ναι ή ένα όχι εκεί. Θέλουν να μειωθεί το χρέος για τον ελληνικό λαό και να είναι η ελάφρυνση αυτή ουσιαστική; Ναι ή όχι; Εγώ δεν ακούω συγκεκριμένες προτάσεις από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση- η οποία διαπραγματεύεται τις κατευθύνσεις για την Ελλάδα και ζητά από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή την διαπραγμάτευση- είναι αυτή η οποία θα πρέπει πάντα να απολογείται. Εμείς κάνουμε την δουλειά μας, και αυτό πιστεύω ότι θέλουν από μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Θα έχουμε μια συμφωνία. Και αυτή τη συμφωνία προφανώς θα τη συζητήσουμε με τον ελληνικό λαό και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *