105 εκατομμύρια ευρώ για την Πομπηϊα

Η γενική διευθύντρια του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού Αντόνια Πάσκουα Ρέκια δήλωσε σήμερα ότι «από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η σταδιακή αποδέσμευση 105 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση της Πομπηίας, χάρη και σε ευρωπαϊκά κονδύλια».
Η παρέμβαση της ιθύνουσας του ιταλικού ΥΠΠΟ σημειώνεται μια ημέρα μετά την νέα κατάρρευση στύλου της «οικίας του Λορέιο Τιμπουρτίνο», της ρωμαϊκής εποχής.
Το 2009 είχαν σημειωθεί καταρρεύσεις στον …..
Ναό της Αφροδίτης, πέρυσι τον Ιούνιο στον Οίκο των Μονομάχων, ενώ την 1η Δεκεμβρίου –πριν από τρεις εβδομάδες–κατέρρευσε ο τοίχος του Μικρού Χαμαιτυπείου.
Όπως πρόσθεσε η Ρέκια «τους πρώτους μήνες του 2012 θα πραγματοποιηθούν μελέτες για την διάγνωση των κινδύνων. Τα πρώτα έργα συντήρησης (39 σχέδια κόστους 47 εκατομμυρίων ευρώ) θα έχουν σίγουρα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο». Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους διαγωνισμούς για έργα που αγγίζουν το ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, αν όλα πάνε καλά, πριν από το τέλος του νέου έτους.
Υπέρ της άμεσης έναρξης των έκτακτων παρεμβάσεων τάχθηκε και ο νέος Ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Τσέκι, ο οποίος δήλωσε ότι «μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου, μέχρι να μπορέσει να ελεγχθεί λεπτομερώς η κατάσταση κάθε οικοδομήματος, δεν θα υπάρχει βεβαιότητα πως αποκλείονται και νέες καταρρεύσεις».
Κλειστό παραμένει ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας στην παρούσα φάση και η πρόσβαση στους τουρίστες απαγορεύεται, ενώ η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει πληγεί λόγω των αλλεπάλληλων καταρρεύσεων.
Η ιταλική ένωση αρχαιολόγων ζήτησε «την άμεση πρόσληψη νέων ειδικών που να υποστηρίζουν μόνιμα την συντήρηση διότι αυτή είναι η μόνη λύση για να μπορέσει να σωθεί η ρωμαϊκή πόλη ανεκτίμητης αξίας».

http://dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *