Κρυφά μέτρα 10,8 δισ. στο “πακέτο”


«Κρυφά» μέτρα 10,850 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014 ενσωματώνει το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα Ε.Ε- ΕΚΤ- ΔΝΤ σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ.
Το μνημόνιο ανοίγει παράλληλα «παράθυρο» απολύσεων στο δημόσιο και μείωσης των επιδομάτων ανεργίας, φέρνει δεσμεύσεις για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έως το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και βάζει τα δύο πόδια της κυβέρνησης σε …ένα παπούτσι αφού ορίζει ότι για την αποδέσμευση κάθε δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, προϋπόθεση θα είναι η χώρα να έχει περάσει τους ανά τρίμηνο ελέγχους της τρόικας.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε επίσης χθες στη Βουλή, γίνεται πράξη το πρώτο μέρος του…δράματος αφού προβλέπονται η μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων η αύξηση του ορίου …

… απολύσεων από το 2% σε 4%, η επιβολή έκτακτης εισφοράς τριετούς διάρκειας στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ αλλά και φόρος 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Από το μνημόνιο άλλωστε προκύπτουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2011 όσο και το 2012 με πρόβλεψη αύξησης εσόδων 400 και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά και ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά επίσης από το 2012 με πρόβλεψη αύξησης εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ.
Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Το 2011 έρχεται φόρος αυθαιρέτων κτισμάτων με πρόβλεψη απόδοσης εσόδων 800 εκατ. ευρώ, τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων με πρόβλεψη εσόδων 500 εκατ. ευρώ και πράσινα τέλη – χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις προς το παρόν – ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Απολύσεις – επιδόματα
Ειδικότερα για τις απολύσεις και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά πρόβλεψη εξοικονόμησης 600 εκατ. ευρώ το 2012 από τη «μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, πέραν της εφαρμογής του κανόνα μιας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις» . Για τα επιδόματα ανεργίας σημειώνεται πως από το 2012 θα χορηγούνται με κριτήριο «τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο 500 εκατ. ευρώ.

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Εντός του τέταρτου τριμήνου του 2010 η κυβέρνηση δεσμεύεται δια του μνημονίου να έχει προχωρήσει σε νομοθεσία για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων συμπεριλαμβανομένων:
– του νομικού επαγγέλματος, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα
– του φαρμακευτικού επαγγέλματος, σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους

– του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή, περιορισμό στον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης
– αρχιτέκτονες, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή
– μηχανικοί, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή
– ορκωτοί λογιστές, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή
Πιο βαθιά το “μαχαίρι” για μισθούς – συντάξεις
Μεγαλύτερες απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους που χάνουν 13ο και 14ο μισθό ή σύνταξη φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, αφού χαμηλώνει τον πήχη αποδοχών των δικαιούχων σε 2.916 ευρώ για τους μισθωτούς και 2.433 ευρώ για τους συνταξιούχους από 3.000 και 2.500 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Από το νομοσχέδιο προκύπτει ακόμα ότι χάνουν τα επιδόματα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Οι διευκρινίσεις που ήρθαν με το νομοσχέδιο για το πως ακριβώς θα περικοπούν 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο αλλά και η 13η και 14η σύνταξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάζουν το «μαχαίρι» πιο βαθιά.

Με το νομοσχέδιο άλλωστε έρχεται το τέλος του κατώτατου μισθού και των κλαδικών συμβάσεων αλλά παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι «τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους».

Το «μαχαίρι» στα επιδόματα
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι :
1. Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας ορίζονται στο ποσό των 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα για όλους τους δικαιούχους και καταβάλλονται μόνον εφόσον οι πάσης φύσεως μεικτές τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές συνυπολογιζομένων και των επιδομάτων εορτών και αδείας, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τα 3.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ, περικόπτονται τα επιδόματα αναλόγως. Δηλαδή, αν με την καταβολή των 1.000 ευρώ των επιδομάτων οι αποδοχές ξεπεράσουν τα 3.000 ευρώ, μειώνονται ανάλογα.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης (εφόσον οι μηνιαίες τους αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ), καθορίζεται στο ύψος των 400 ευρώ για το επίδομα Χριστουγέννων και 200 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας αντίστοιχα. Στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης δεν εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Τα επιδόματα αυτά όμως δεν χορηγούνται σε δικαιούχους που δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη, ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή αναπηρίας ή έχουν συνταξιοδοτηθεί αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφόσον είτε δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και εάν σπουδάζουν το 24ο της ηλικίας τους, είτε είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματός σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%) .
«Ριγμένες» από το νομοσχέδιο είναι και οι άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν συντάξεις αφού προβλέπεται μη καταβολή των επιδομάτων.

Οι συντάξεις
Για την ανακοπή του κύματος μαζικής συνταξιοδότησης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα , στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 01-01-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ και η πληρωμή των συγκεκριμένων υπαλλήλων υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. «Μετά την απόφαση ημερομηνία έναρξης καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η με διαφορετικό τρόπο καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών και εν γένει αμοιβών του πρώτου εδαφίου προς το προσωπικό του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ».

Το τέλος του κατώτατου μισθού
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ηλικίας μέχρι 24 ετών δύνανται να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, συνάπτοντας σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας μέχρι 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης αυτής οι ακαθάριστες αποδοχές τους αντιστοιχούν στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή βασικού ημερομισθίου όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ασφαλίζονται στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον ΟΑΕΔ.

Μετά το πέρας της σύμβασης αυτής είναι δυνατή η συνέχιση της απασχόλησής τους και η ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ μπορεί να καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Και το τέλος των κλαδικών συμβάσεων
Οι όροι των ειδικών Ομοιοεπαγγελματικών – Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

Αύξηση απολύσεων
Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου, για τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος του προηγούμενου άρθρου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν:

α) τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
β) την αύξηση σε 4% του ορίου απολύσεων, στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων,

γ) τον καθορισμό του ύψους και τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου,
δ) τα μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές απολύσεις ή μεμονωμένες,
ε) τον καθορισμό των όρων απασχόλησης και το κατώτατο ημερομίσθιο των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά,
στ) τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους,
ζ) τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
της Έλενας Λάσκαρη ellinikanea

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *