Πιέζει για το “πακέτο” των 11,6 δισ. το ΥΠΟΙΚ

Πιέσεις προς όλα τα υπουργεία να καταρτίσουν τον κατάλογο των περικοπών τους, προκειμένου να κλείσει όσο το …
δυνατόν γρηγορότερα το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ ασκεί το υπουργείο Οικονομικών, ώστε η «υπερπολύτιμη» δόση των 31 δισ. να εκταμιευθεί εγκαίρως.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της οδού Νίκης, οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επαναληφθούν από τις 27 Αυγούστου, με τους επικεφαλής της τρόικας να επανακάμπτουν στην Αθήνα μία εβδομάδα αργότερα. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η διαπραγμάτευση μαζί τους να έχει ολοκληρωθεί σε τέτοιο χρόνο, ώστε στο άτυπο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού πακέτου και στη συνέχεια, μετά και το «πράσινο» φως από τις κυβερνήσεις, το επίσημο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ουσιαστικά και ο λόγος που η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ θα περιοριστεί σε λίγες ώρες και δεν θα περιλαμβάνει ούτε συνέντευξη Τύπου ούτε ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς. Πέραν του ότι το Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πανηγυρικές παρουσίες στη ΔΕΘ δεν συνάδουν με τη συγκυρία, ο πρωθυπουργός θα έχει μπροστά του την τελική οριστικοποίηση των μέτρων, οπότε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενδέχεται να μην έχει καν χειροπιαστό αντίκρισμα.

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και δεν χωρούν καθυστερήσεις. Μάλιστα, το υπουργείο άμεσα αναμένεται να στείλει σε κάθε μέλος της τρόικας ξεχωριστά μία λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις και τα ισοδύναμα, δηλαδή ένα πακέτο με περικοπές παραπάνω από τα 11,6 δισ., ώστε στις διαβουλεύσεις του Σεπτεμβρίου κάθε πλευρά να είναι κατά το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη. Πριν, όμως, γίνει αυτό, θα πρέπει το κάθε υπουργείο να παραδώσει στο ΥΠΟΙΚ τη δική του λίστα με τα «ψαλίδια».

Τι έχει κλειδώσει

Δεδομένη θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να θεωρείται η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει για το στενό δημόσιο τομέα και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα δηλαδή των ΔΕΚΟ. Σε ένα πρώτο δείγμα γραφής όσον αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ήδη το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος δεν εφάρμοσε τους νόμους περί μειώσεων αποδοχών. Σύμφωνα δε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι ΔΕΚΟ που δεν έχουν προβεί σε μειώσεις αποδοχών είναι τέσσερις.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας την Πέμπτη στο Πρωινό ΑΝΤ1, κατέστησε γνωστό ότι δρομολογείται άμεσα και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ προ των πυλών είναι και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Επιπλέον, από 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πρόταση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, για το οποίο είναι διαθέσιμα ήδη τα απαιτούμενα 120 εκατ. ευρώ.

Δεδομένο επίσης είναι ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα θα μειωθεί με κάποιου τύπου εφεδρεία, με τις λεπτομέρειες του μέτρου να αποτελούν αντικείμενο εξέτασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, το ζητούμενο είναι το μέτρο να εφαρμοστεί προσεκτικά και να μην οδηγηθεί σε αποτυχία, όπως έγινε στην προηγούμενη εφαρμογή του. Πρώτοι υποψήφιοι, πάντως, για να ενταχθούν σε αυτό θα είναι οι εργαζόμενοι στους φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Η τρόικα διάκειται θετικά προς την εφεδρεία, ζητώντας, όμως, αυτή να κοστολογηθεί σε τέτοιο βαθμό που τα αποτελέσματά της να είναι πλήρως μετρήσιμα και να καταλήξει στη συμφωνημένη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015.

Ειδικά δε όσον αφορά στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις οργανισμών, η κατεύθυνση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αυτές να δρομολογηθούν άμεσα, προκειμένου το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει να γίνει αντιληπτό ήδη από το 2013.

Τέλος, όσον αφορά στα θέματα του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης έχει έτοιμο το φάκελο με τις προτάσεις του που ξεκινούν από τις κλιμακωτές μειώσεις σε συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ και επιβολή εισφοράς σε διπλές συντάξεις και συντάξεις χηρείας/θυγατέρων και επεκτείνονται σε αναπροσαρμογή ορίων υπηρεσίας για θεμελίωση δικαιώματος κατώτατης σύνταξης, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα και μείωση εφάπαξ του ΤΠΔΥ και των «ευγενών» Ταμείων.

Με συγχωνεύσεις μονάδων και κλινικών σκοπεύει, εξάλλου, το υπουργείο Υγείας να συγκεντρώσει τα 2 δισ. περικοπών που του αναλογούν, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει αφ’ ενός τη συγχώνευση ή ακόμη και κατάργηση τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και αφ’ ετέρου την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μονίμων εκπαιδευτικών, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για ωρομίσθιους. Ειδικά από το τελευταίο μέτρο αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *