Στήνουν παγίδα στους Ευρωπαίους με τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Στα ταμεία του ΤΧΣ θα μείνουν τα λεφτά του ESM για τη στήριξη των τραπεζών, ως μαξιλάρι ασφαλείας για τις….

τράπεζες, επισημαίνουν στελέχη της ΕΚΤ και της Κομισιόν απορρίπτοντας τα σχέδια και τα σενάρια για χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται επί του θέματος με στόχο να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους με την επαναγορά ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι χρησιμοποιώντας 6-8 δισ. μπορεί να επιτύχει συνολικό όφελος της τάξης των 18 δισ. για το Δημόσιο χρέος και να επιστρέψει εν συνεχεία τα κεφάλαια.

Η κυβέρνηση επιδιώκει όμως να κρατήσει ανοιχτό το θέμα αυτό στη διαπραγμάτευση, καθώς αν επιμείνουν οι Ευρωπαίοι ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι αποκλειστικά για τις τράπεζες τότε η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να εξαιρεθούν από το χρέος και να εφαρμοστεί το μοντέλο Ισπανίας, επιτυγχάνοντας μείωση του Δημοσίου χρέους κατά 50 δισ., λογιστικά βέβαια καθώς τα κεφάλαια θα αποπληρωθούν αλλά δεν θα υπολογίζονται στο λογαριασμό του χρέους.

Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, η Ελλάδα έχει πάρει 50 δισεκατομμύρια ευρώ δάνειο για τις τράπεζες, από τα οποία χρησιμοποίησε τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυγίανση τραπεζών και έτσι, απομένουν 11 δισ., τα οποία αποτελούν «ασφαλή εγγύηση» για το τραπεζικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή, βελτιστοποιεί., όπως είπε ο υπουργός, τη χρήση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα για τις τράπεζες, έτσι ώστε να κρατηθούν τα 11 δισ. σαν “μαξιλάρι”, και αν οι ανάγκες καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *