Τα 125 χρόνια του «Κήρυκα»

Η απόφαση της New York Times Co. να μετονομάσει τη θρυλική «International Herald Tribune» σε «International Νew York Times», συνιστά ένα τέλος εποχής. Η εφημερίδα κρατούσε τον όρο «Herald» («Κήρυκας»), από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της, στις 4 Οκτωβρίου 1887.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που…
το ιστορικό φύλλο αλλάζει όνομα. Αλλωστε πριν από 125 χρόνια είχε πρωτοκυκλοφορήσει με την επωνυμία «Paris Herald» ως η ευρωπαϊκή έκδοση της «New York Herald» που ανήκε στον Τζέιμς Γκόρντον Μπενέτ Τζούνιορ.

Το 1918 με τον θάνατο του Μπενέτ, τα δύο φύλλα αγόρασε ο Φρανκ Αντριου Μάνσεϊ, ο οποίος όμως τα πούλησε το 1924 στην εταιρεία που εξέδιδε την «New York Tribune». Ετσι προέκυψαν οι τίτλοι «New York Herald Tribune» και «Paris Herald Tribune»

Τέσσερα χρόνια αργότερα η «Paris Herald Tribune» έγινε η πρώτη εφημερίδα που διανέμετο με αεροπλάνο ώστε να τη διαβάζουν οι Λονδρέζοι με το πρωινό του. Η έκδοση της εφημερίδας ανεστάλη κατά τη γερμανική κατοχή στο Παρίσι από το 1940 ως το 1944.

Το 1959 ο Τζον Χέι Ουίτνεϊ, επιχειρηματίας και πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο, αγόρασε τις δυο εφημερίδες. Το 1966 η «New York Herald Tribune» μετεξελίχθηκε στη βραχύβια όπως αποδείχθηκε «New York World Journal Tribune», ενώ η «Paris Herald Tribune» πέρασε σε μια υβριδική ιδιοκτησιακή κατάσταση στην οποία μέτοχοι ήταν η οικογένεια Ουίτνεϊ καθώς και η Washington Post με τους New York Times.

Τον Μάιο του 1967 και πάντα με έδρα το Παρίσι, η εφημερίδα μετονομάστηκε σε «International Herald Tribune» προαναγγέλλοντας την παγκοσμιοποίηση που ερχόταν. Ηδη από τη δεκαετία του 1970 η εφημερίδα θα διατίθετο σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης και το 1980 μέσω δορυφόρου μπορούσε κάποιος κάτοικος στο Χονγκ Κονγκ να τη διαβάσει την ίδια ώρα που κυκλοφορούσε στο Παρίσι.

Το 1991 η εκδότριες εταιρείες της «Washington Post» και των «New York Times» έγιναν οι μοναδικοί μέτοχοι της IHT . To 2003 η ΝΥΤ Company εξαγόρασε το ποσοστό της Post και έκτοτε η ΙΗΤ κυκλοφορούσε με υπότιτλο: «The Global Edition of the New York Times».

Η απόφαση του ομίλου των NYT να αλλάξει το όνομα αντανακλά την παγκόσμια απήχηση του τίτλου «Νew York Times» και την στρατηγική απόφαση των εκδοτών να επενδύσουν στη φίρμα αναζητώντας να αυξήσουν τους συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης.

Και κάπως έτσι απλά η λέξη «Herald» σβήνει…

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *