Κύπρος: Εισηγούνται ποινική δίωξη σε 14 άτομα για την έκρηξη

Με την άσκηση ποινικών διώξεων φαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος των ποινικών ευθυνών για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία στο πόρισμά της προς τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, εισηγείται την….
ποινική δίωξη συνολικά 14 ατόμων.

Η αστυνομία, στο ογκωδέστατο πόρισμά της, αναφέρει ότι από τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο θάνατο 13 ανθρώπων, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, αδικήματα ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η Αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη του τέως Αρχηγού και του τέως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, καθώς και τεσσάρων άλλων ανώτατων αξιωματικών της Δύναμης. Ζητά, επίσης, την ποινική δίωξη τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εξαιρετικά πιθανή είναι και η ποινική δίωξη ενός εκ των τέως Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, Κώστα Παπακώστα και Μάρκου Κυπριανού, αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείεται η ποινική δίωξη και των δύο. Το ίδιο ισχύει και για τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Στο πόρισμα καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για εισηγήσεις και σε καμία περίπτωση η θέση της αστυνομίας δεν προκρίνει ποια άτομα θα είναι τελικά στο κατηγορητήριο και ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν. Αυτό, βάσει του Συντάγματος, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, τόνισε πως θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά το υλικό που έχει στη διάθεσή του, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Θα υπάρξει, είπε, απόφαση για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις το συντομότερο δυνατό.

http://www.newsbomb.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *