14η Νοεμβρίου: Κινδυνεύει πλέον η Δημοκρατία μας;…


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 
Θέλω να καταθέσω φωναχτά αυτό που αισθάνομαι – όπως και οι περισσότεροι υποθέτω Έλληνες και Ελληνίδες – μετά τις διαδικασίες Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 7ης και 14ης Νοεμβρίου, προσθέτοντας στον στίχο του ποιητή που είχε επισημάνει ότι η Ελευθερία μας απαιτεί αρετή και τόλμη ότι σήμερα η Δημοκρατία χρειάζεται δυο ακόμη προϋποθέσεις για να…..
λειτουργήσει αποτελεσματικά: 1/ οι πολίτες να είναι ορθά πληροφορημένοι και, 2/ να διαθέτουν ικανότητα ευθυκρισίας…

Δημοκρατικά Πολιτεύματα – πραγματικά ή κατά επίφαση – έχουμε στον 21ο αιώνα στις περισσότερες χώρες του ΟΗΕ και φυσικά στη γενέτειρά της Ελλάδα, αλλά το ερώτημα ήταν και παραμένει εάν υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε στο δημοκρατικό πολίτευμα να επιβάλλεται η απόφαση της πλειοψηφίας ενώ ταυτόχρονα να διατηρείται το δικαίωμα της μειοψηφίας να ελέγχει την εξουσία και τις αποφάσεις της για το κοινό καλό.

Αυτό που ζήσαμε στις 7 και με ιδιαίτερα ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ένταση στις 14 Νοεμβρίου ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ότι η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΕ αλλά επιλέγοντας την ΑΠΟΧΗ υπέκυψε στην ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ της μειοψηφίας την οποία μοιράστηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δηλαδή τα 2 Κόμματα Εξουσίας που ελέγχουν την χώρα τα τελευταία 36 χρόνια!

Έτσι σε απόλυτους αριθμούς εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και «ανεξάρτητοι» θα μας διοικήσουν ενώ αποτελούν αποδεδειγμένα την…ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ!!!

Στις φετινές εκλογές τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ στην πράξη η ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ έννοια της Δημοκρατίας που προβλέπει την επικράτηση της πλειοψηφίας και δημιουργήθηκε με την βοήθεια της…στατιστικής και της κατανομής ποσοστών η ψευδαίσθηση της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ σε αριθμητικές πραγματικότητες ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ…

Για τούτον ακριβώς το λόγο έκανα πρόσθεση στο μεστό νοήματος στίχο του ποιητή δηλώνοντας ότι το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί καλά πληροφορημένους και σκεπτόμενους πολίτες που διαθέτουν την ικανότητα της ορθής αξιολόγησης και ευθυκρισίας.

Δυστυχώς, όμως, αυτό ΔΕΝ μοιάζει να ισχύει ούτε παντού ούτε πάντοτε δημιουργώντας μια κατάσταση που θα περιγράψω παρακάτω ζητώντας, ταυτόχρονα, την απαραίτητη συγνώμη από γονείς και συγγενείς παιδιών με «ειδικές ανάγκες».

Υποθέστε ότι μια τάξη δημοτικού με 9 παιδιά με «ειδικές ανάγκες» (τα χαρακτηρίζει το σύνδρομο Down) έχει ένα χαρισματικό δάσκαλο που θέλει να τους διδάξει την διαχρονική αξία της Δημοκρατίας. Τους εξηγεί, λοιπόν, και γίνεται κατανοητός, ότι στη Δημοκρατία γίνεται αυτό που αποφασίζει η πλειοψηφία, αποχωρεί από την τάξη και αφήνει τα παιδιά να επιλέξουν κάτι και να ψηφίσουν για αυτό….Δημοκρατικά!

Όταν επιστρέφει ο δάσκαλος του ανακοινώνουν τα αποτελέσματα: 5 ψήφισαν ΥΠΕΡ της απόφασης, 3 ψήφισαν κατά και 1 παιδί έριξε λευκό! Ρωτώντας τι επέλεξαν να κάνουν ακούει εμβρόντητος «να σας πετάξουμε Κύριε έξω από το παράθυρο, να δούμε πώς θα πέφτετε και όταν ανεβείτε επάνω να μας πείτε πώς αισθανθήκατε!» Η αίθουσα βρίσκεται στον τρίτο όροφο!!!

Ο χαρισματικός και καλοπροαίρετος δάσκαλος έχει τελικά μόνο δυο επιλογές: να αποδεχθεί και να εφαρμόσει την απόφαση των παιδιών επιβεβαιώνοντας την ομορφιά και τη δύναμη της δημοκρατίας οπότε και θα σκοτωθεί πέφτοντας από τέτοιο ύψος ή να αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση που πάρθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες αποδεχόμενος ότι τα παιδιά ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να πάρουν σοβαρές αποφάσεις καθώς ΔΕΝ διαθέτουν εξαιτίας του προβλήματός τους το απαιτούμενο επίπεδο διανοητικής ικανότητας (I. Q.) οπότε και ΚΑΤΑΡΓΕΙ τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τις δημοκρατικές διαδικασίες σώζοντας τη ζωή του και αποφεύγοντας να εμπλέξει τα παιδιά σε κακουργηματική πράξη!!!

Στις σύγχρονες δημοκρατίες οι πολίτες από έλλειψη υπεύθυνης πληροφόρησης, και από την παροχή τόνων παραπληροφόρησης αδυνατούν να λειτουργήσουν με γνώση οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, συχνά λειτουργούμε ως «παιδιά με ειδικές ανάγκες» και μετά αυτοχαρακτηριζόμαστε ως…ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ ή όπως έγινε φέτος επιλέγουμε την ΑΠΟΧΗ, το ΑΚΥΡΟ και το ΛΕΥΚΟ!!!

Δυστυχώς το πολίτευμα της Δημοκρατίας νοσεί, σε ελληνικό και προφανώς σε παγκόσμιο επίπεδο!

Το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί πολίτες ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ με ψηλό αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ για τις επιλογές τους, ΙΚΑΝΟΥΣ να κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις. Τα παραπάνω φαντάζουν ως όνειρα θερινής νυκτός.

Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει διάχυτο «αλισβερίσι» (εκλέγουμε όχι Βουλευτές αλλά «βολευτές»), η απάθεια και ο κυνισμός θριαμβεύουν και οδηγούν τους ψηφοφόρους να ΜΗ συμμετέχουν στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες (όπως έγινε με πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο στις πρόσφατες εκλογές για Περιφερειάρχες και Δημάρχους) με αποτέλεσμα να εκλέγονται με χαμηλά ποσοστά ψήφων άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες και αποδεδειγμένες ικανότητες, κατευθυνόμενοι από άγνωστες δυνάμεις και άγνωστα κέντρα εξουσίας και αυτό το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες από άκρο σε άκρο του Πλανήτης μας.

Για το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ πολίτευμα, δυστυχώς, οι προοπτικές δεν φαίνεται να είναι ευοίωνες….

Να αναφωνήσω με αίσθημα απελπισίας : τί κρίμα, αλήθεια, για το εύθραυστο πολίτευμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που γεννήθηκε στην Ελλάδα και αριθμητικά καταργήθηκε στις 7 και 14 Νοεμβρίου με…εκούσια ΑΠΟΧΗ;

Η να σκεφτώ ότι υπάρχει ακόμη ΕΛΠΙΔΑ τα Κόμματα να σεβαστούν τους πολίτες – ψηφοφόρους και οι Πολίτες να συμπεριφερθούν ως ψηφοφόροι και όχι εθελοτυφλούντες…οπαδοί;
Οψόμεθα!…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

12 Comments

  1. Ανώνυμος

    Κύριοι σχολιαστές σημειώστε παρακαλώ –
    ΔΕΝ κινδυνεύει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας είναι ήδη ακρωτηριασμένη στα χέρια μειοψηφιών –
    Μοιάζει με την συζήτηση εάν θα πτωχεύσει η 'όχι η οικονομία μας την ώρα που ήδη είμαστε σε κατάσταση πτώχευσης..
    Και γαι το Πολίτευμα και για την Οικονομία απλά οι Εκλεγμένοι (μειοψηφικά) ηγέτες μας δεν τολμούν να το ανακοινώσουν!
    Γιώργος Πιπερόπουλος

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Εχετε υπόψη σας οτι ο κατά δήλωση του "καθηγητής", τα θετικά και συνήθως πρώτα σχόλια, πρέπει να τα γράφει ο ίδιος!!! Ακόμη και με ψευδώνυμο…

    Χθές εμφανίστηκε και άλλος Παπαρόπουλος (Πάνος), που είναι καθηγητής στην Αγγλία.

    Η εντύπωση που μου δίνει είναι οτι προσπαθεί με εμετικό τρόπο να χτίσει την αναγνωρισιμότητα του, έχοντας καποιο σκοπό που μπορεί κανείς να μαντέψει…

    Reply
  3. Με φτειαχνεις και η κόρη σου ειναι νοστιμούλα

    Πρέπειε ναχει πιασιματάκια….

    Μου αρέσουν αφτες με τα πιασιματακια…

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ρε παπάρα Πιπερόπουλε,
    από πότε η δικτατορία του κεφαλαίου έγινε δημοκρατία "μας". Δημοκρατία σας ναί, αλλά όχι και δημοκρατία μας.
    Πληρωμένε κονδυλοφόρε είσαι ημιανααλφάβητος
    και άξιος ο μισθός σου με τόσο γλύψιμμο που ρίχνεις απο Τρανταφυλλόπουλο μέχρι Άνθιμο.
    Άντα χάσου ρε ρεμάλι, σκοταδιστή που με αυτές τις ανοησίες που γράφεις ξεπληρώνεις γραμμάτια σ' εκείνους που σε έκαναν καθηγητή, ενώ είσαι ανίκανος να λέγεσαι επιστήμονας.
    Για πες μας ποιά είναι η συμβολή σου στην επιστήμη. Τι καινούργιο πρόσφερες πέρα από το να αναμασάς αντιδραστικές θεωρίες. Ποιά έρευνα έκανες και πότε, που δημοσιεύτηκε;, μΙΛΆΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΉ ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΠΑΡΟΎΦΕς..

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Για ποιά δημοκρατία μιλάει,η δημοκρατία η καλύτερα αυτό το ολιγαρχικό αυταρχικό καθεστώς της μειοψηφίας δεν λέει τίποτα στους πολίτες,έχει εκπνεύσει και οδεύουμε σε εποχή μεσαιωνικού χειμώνα αν δεν αντιδράσουμε.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Κυριε Πιπεροπουλε εχετε απολυτο δικαιο.Δυστυχως ομως ,οι ενημερωμενοι και σκεπτομενοι πολιτες ειναι μειοψηφια.Αν ριξετε μια ματια στα σχολια των μπλοκ θα απογοητευθειτε απο τον αριθμο των ανθρωπων που σχολιαζουν με βρισιες και εκφρασεις του πεζοδρομιου.Δεν θελει τετοιους ηδημοκρατια.Για μενα δημοκρατια ειναι το πολιτευμα μεταξυ ισοτιμων πολιτων.Εδω ΄΄κουτσοι στραβοι και αναποδοι συμμετεχουν η δεν συμμετεχουν και ιδου το αποτελεσμα ,να μας διοικουν μειοψηφιες και μαλιστα απο τις επικυνδυνες Εθνικα (π.χ.μπουταρης κλπ).Εδω η αντιληψη για την δημοκρατια ισοδυναμει με μια χυδαια ατιληψη περι μεσου ορου.Ενας αχταρμας και μια σαλαμοποιηση αρχων και ιδεων.Και ομως το πολιτικο συστημα ετσι το θελει για να επιβιωνει σε βαρος των με ειδικες αναγκες πολιτων.Το προβλημα δηλ ειναι θεμα παιδειας και γαυτο αλυτο παρα μονο μακροχρονια και μα προυποθεσεις.Το θεμα ειναι πως μπορουν να σωθουν τα ελαχιστα κατω απο τετοιες συνθηκες.Σαν ποιο ειδικος ελπιζω να δωσετε μια επιστημονικη απαντηση και λυση ,περα απο ευχολογια,στο ερωτημα πως μορφωνονται ενημερωνονται και ωριμαζουν αυτες οι προβληματικες λαικες μαζες σε μια μινιμουμ και συντομη διαδικασια ωστε να μπορουν θετικα σαν δυναμικη πλειψηφια να παιζουν θετικα το ρολο τους για την Πατριδα μας.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
    ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΕΠΡΑΞΕ. ΔΗΜΗΤΡΑ

    Reply
  8. Ανώνυμος

    κ Πιπερόπουλε είσαι πάντα μέσα στα θέματα και μέσα στις καρδιές αμέτρητων Ελλήνων…Αυτός είναι και ο λόγος που είσαι "έξω" από το σύστημα και αυτό είναι η παρακαταθήκη για τα εγγόνια σου!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *