Εν αναμονή των 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη


Έως το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να εισρεύσουν στο ελληνικό ταμείο τα 14,5 δισ. ευρώ, που αποτελούν την α’ δόση για το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Τα 9 δισ. ευρώ δεν θα μείνουν για πολύ στο ταμείο, καθώς την Τετάρτη εκπνέει το διαβόητο δάνειο.
Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να…
.

χορηγηθούν με επιτόκιο 3,60%.

Τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 40 δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2010 ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, εκταμιεύθηκαν από το ΔΝΤ την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται για το ήμισυ του σκέλους στήριξης που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ. Η πρώτη αυτή δόση χορηγήθηκε με επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα 10 δισ. ευρώ -από τα συνολικά 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ- θα χορηγηθούν για την «προικοδότηση» του υπό σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που εκπνέει στις 19 Μαΐου.

Η συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας προβλέπει την υπό όρους και προϋποθέσεις εκταμίευση βοήθειας συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το 2010 και 10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ασφυκτική παρακολούθηση από ΔΝΤ και ΕΕ

Προκειμένου να χορηγηθούν οι επόμενες δόσεις της οικονομικής στήριξης -η β’ δόση είναι προγραμματισμένη τον Αύγουστο-, ΔΝΤ και ΕΕ θέτουν την Ελλάδα υπό ασφυκτική παρακολούθηση.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΔΝΤ -το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μελετά την μόνιμη εκπροσώπησή του στην Αθήνα- βάζουν στο μικροσκόπιο τη δημοσιονομική πρόοδο, καθώς και την κατά γράμμα εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων για τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Mega, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοσιοποίησης στοιχείων από τη νέα Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πτωχευτικός νόμος και θα πρέπει να έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

βημα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *