155 βουλευτές συνιστούν (προς το παρόν) εμπιστοσύνη

Η Βουλή έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μια μικρή ανάσα, ωστόσο τα δύσκολα τώρα ξεκινούν.
Υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού τάχθηκαν 155 βουλευτές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), κατά της πρότασης εμπιστοσύνης τάχθηκαν 131 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι). Στην ψηφοφορία δύο βουλευτές δήλωσαν παρών, οι ανεξάρτητοι Γρηγόρης Ψαριανός και η Αικατερίνη Μάρκου. Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές και από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα είναι «απών ωσεί παρών», ο επίσης ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (είναι σε μήνα του μέλιτος) και ο Γιώργος Σταθάκης, όπως και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ και ο επίσης προφυλακισμένος ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας.

Μετά την ομιλία Τσίπρα και την ομιλία Σαμαρά, είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης και μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει “εκλογές το 2016”, ωστόσο για αρκετούς βουλευτές της συγκυβέρνησης, για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο ίδιος να αποχωρήσει.

Αρχικά, μετά την ανακοίνωση της απόφασης να ζητηθεί ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης κυβερνητικές πηγές αποσυνέδεαν τη διαδικασία αυτή από την προεδρική εκλογή, καθώς άλλωστε ήταν ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα θα απείχε μακράν από το στόχο των 180. Αυτό επιχείρησε να κάνει και ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του στη Βουλή.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη χθεσινή ψηφοφορία, κυβερνητικοί κύκλοι ήθελαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι ανεξάρτητοι διαφόρων προελεύσεων, προσανατολίζονταν στο “παρών”, στην αποχή ή στην καταψήφιση με παράθυρο όμως για στήριξη της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο υπό προϋποθέσεις.

Το κυβερνητικό επιχείρημα εν προκειμένω είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ενισχύεται μεν περαιτέρω, αλλά χάνει δυνάμεις το αντικυβερνητικό μπλοκ και μειώνονται τα περιθώρια συγκρότησης του μετώπου των 120, που θα μπορούσε να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.
Είχε μεσολαβήσει και η επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 155 βουλευτές, η οποία αναπτέρωσε τις κυβερνητικές ελπίδες.

Η ανακίνηση όμως σεναρίων κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, προφανώς χωρίς Σαμαρά- Βενιζέλο και μάλιστα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές κεντροαριστερής ή αριστερής προέλευσης (όπως οι Θάνος Μωραϊτης, Νίκος Σηφουνάκης, Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Κρεμαστινός) προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου και αγωνία σε βουλευτές της Ν.Δ, που φοβούνται ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα αποδειχθεί ο αδύναμος κρίκος της δικομματικής τους επόμενους μήνες.

“Η παρούσα κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα εκλογικής διαδικασίας, είναι απολύτως νόμιμη, έχει τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή. Υπάρχει πρωθυπουργός, υπάρχει κυβέρνηση”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Ωστόσο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, οι βουλευτές της κυβέρνησης, γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή, είναι πλέον πολύ λίγες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *