158 συλλήψεις εμπρηστών είχαμε το φετινό καλοκαίρι!

«Φωτιά» στους εμπρηστές έβαλε φέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η εκπαίδευση της Διεύθυνσης…

Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από στελέχη της αμερικανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας φαίνεται πως απέφερε γρήγορα καρπούς, με αποτέλεσμα ήδη η πυροσβεστική υπηρεσία να έχει συλλάβει 158 εμπρηστές. Ποσοστό-ρεκόρ σε σύγκριση με κάθε προηγούμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό πως το προηγούμενο ρεκόρ συλλήψεων εμπρηστών είχε καταγράφει το 2011, όταν και είχαν συλληφθεί 79 εμπρηστές, ενώ μέσα στο 2013 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε.

Στο τόπο του εγκλήματος κρύβονται οι απαντήσεις
Το κομβικό σημείο, όπως αποκαλύπτουν στο «Καρφί» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν η συνεργασία που επετεύχθη με την πυροσβεστική υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία διαθέτει ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού των εμπρηστών. Όπως εξηγούν αξιωματικοί της πυροσβεστικής, αυτό που έχει αλλάξει φέτος στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων και έχει οδηγήσει στην εντυπωσιακή αύξηση των συλλήψεων εμπρηστών είναι πως τα εξειδικευμένα κλιμάκια της υπηρεσίας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σπεύδουν ταυτόχρονα με τις δυνάμεις πυρόσβεσης για να προλάβουν να συλλέξουν οποιοδήποτε στοιχείο μπορούν από τις εστίες των πυρκαγιών.
«Εκεί κρύβονται συνήθως και τα περισσότερα μυστικά για το πώς ξεκίνησε η κάθε πυρκαγιά», αναφέρει ανώτερος αξιωματικός της πυροσβεστικής, που αντιπαραθέτει τη νέα αυτή πρακτική με το αποτυχημένο μοντέλο προηγούμενων ετών. «Μέχρι και πέρυσι περιμέναμε να σβήσει η φωτιά και στη συνέχεια να βρούμε από πού ξεκίνησε και με ποιον τρόπο. Συνήθως όμως τα στοιχεία αυτά ήδη είχαν καταστραφεί όταν πηγαίναμε εκεί».

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2010 σημειωθήκαν 6.147 πυρκαγιές και είχαν οδηγηθεί στο Αυτόφωρο με την κατηγορία του εμπρησμού μόλις 45 άτομα. Φέτος έχουν σημειωθεί 4.000 πυρκαγιές και ήδη έχουν συλληφθεί 158 εμπρηστές.

Η τακτική των… ντετέκτιβ

Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων οι «ντετέκτιβ» των πυρκαγιών με το που ξεσπάσει μια πυρκαγιά προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική εστία της πυρκαγιάς και το πώς κινήθηκε στη συνέχεια η πυρκαγιά. Με παρόμοια υπολογιστικά μοντέλα made in USA προσπαθούν οι μονάδες πυρόσβεσης να εκτιμήσουν προς ποια μέτωπα θα κινηθούν οι φλόγες και επιχειρείται ανάλογη μετακίνηση των πυροσβεστικών ομάδων. Οι «ντετέκτιβ» αναλαμβάνουν δράση πριν τα πυροσβεστικά εξαφανίσουν κάθε στοιχείο και φυσικά προτού έρθουν οι μπουλντόζες για να ρίξουν χώμα και σκεπάσουν κάθε απόδειξη. «Φέτος καταφέραμε να εντοπίσουμε περισσότερες από 50 περιπτώσεις πυρκαγιών σε λιγότερο από 3 ώρες από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν, γιατί βρεθήκαμε γρήγορα στο σημείο και συλλέξαμε στοιχεία για το συνεργείο που έκοβε αλουμίνια σε μια περιοχή και μια σπίθα έκαψε τα πάντα, τον οδηγό του φορτηγού με το χαλασμένο καταλύτη που κυκλοφορούσε στον ελαιώνα από όπου ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε 40.000 δέντρα, ή για τον εμπρηστή που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες στο χώρο», αναφέρει για κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αξιωματικός της πυροσβεστικής.
Οι Αμερικανοί επίσης υπέδειξαν στην ελληνική πυροσβεστική πως είναι παρά πολύ σημαντικό να γνωρίζει τον ιδιοκτήτη της έκτασης από όπου ξεκίνησε μια πυρκαγιά και γενικώς να έχει πλήρη γνώση των στοιχείων όσων έχουν ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι φέτος ολοκληρώθηκε η online σύνδεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Αυτό εξασφαλίζει πρακτικά στην πυροσβεστική να γνωρίζει άμεσα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή της αγροτικής ή της δασικής έκτασης, ανθρώπους στους οποίους πρώτα από όλους απευθύνονται οι «ντετέκτιβ» των πυρκαγιών.

Ο απολογισμός
Από τη μέχρι τώρα εξέταση των υποθέσεων που έφερε στη δικαιοσύνη η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει πως το 48% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος ήταν εμπρησμός από πρόθεση. Άλλο ένα 27% ήταν εμπρησμός από αμέλεια.
Μόλις το 8% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα οφείλονταν σε φυσικά αίτια, ενώ πολύ μικρός είναι πλέον ο αριθμός των πυρκαγιών από «άγνωστη αιτία».
«Είναι μόλις το 13% των πυρκαγιών που σημειωθήκαν φέτος, ενώ προηγούμενες χρονιές το ποσοστό αυτό ήταν έως και τριπλάσιο», αναφέρει στο «Καρφί» αξιωματικός της πυροσβεστικής που εκτιμάει πως η αύξηση στον αριθμό των συλλήψεων και η δημοσιοποίηση των υποθέσεων αυτών λειτούργησαν ανασταλτικά για πολλούς υποψήφιους «Νέρωνες», οι οποίοι αρέσκονται στο να βάζουν πυρκαγιές.

Αποτελεσματικά μέτρα… made in USA
Οι Αμερικανοί ειδικοί, επίσης, βλέποντας πως η φετινή θα ήταν μια χρονιά όπου τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης είναι λιγότερα από κάθε άλλη περίοδο, οι ελλείψεις στην πυροσβεστική μεγάλες λόγω της μαζικής αποχώρησης πολλών ένστολων και τα εναέρια μέσα γερασμένα και συνεπώς προβληματικά για να παρέχουν ανά πάσα στιγμή υπηρεσίες, πρότειναν την αύξηση των περιπολιών στις δασικές περιοχές όπου υπήρχε υψηλός δείκτης επικινδυνότητας με βάση το χάρτη που εκδίδει καθημερινά η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα πρότειναν τον αποκλεισμό κάθε είδους ανθρώπινης παρουσίας σε δασικές εκτάσεις για 24 ή 48 ώρες όταν υπήρχε υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Μέτρα που, όπως επισημαίνουν στελέχη της πυροσβεστικής, απέδωσαν και δεν φανέρωσαν τόσο πολύ τη γύμνια στον τεχνικό εξοπλισμό.

Του Στέλιου Βραδέλη

www.tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *