16 χρόνια από το θάνατο του Άϊρτον Σένα


Πάνε 16 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Αϊρτον Σένα έκανε την τελευταία εκκίνηση της καριέρας του, αυτήν προς την αιωνιότητα και ακόμη οι μνήμες ζωντανεύουν και συγκινούν τους απανταχού φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού κάθε που το ημερολόγιο δείχνει 1η Μαΐου.
Εκείνο το φονικό απόγευμα την πρωτομαγιά του 1994 στην Ίμολα, γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του σπορ. Γράφτηκε από τον άνθρωπο που δόξασε και δοξάστηκε από τις πίστες όσο κανένας, που έδωσε μια …

… άλλη διάσταση και ομορφιά στην Φόρμουλα1, και έμελλε ο χαμός του να τον αναγάγει στον απόλυτο μύθο.

Ο θάνατος του Ρόλαντ Ράντζενμπέργκερ δυο μέρες πριν από τον αγώνα στις δοκιμές και ο σοβαρός τραυματισμός του Μπαρικέλο, ήταν τα γεγονότα που έδειξαν πως κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί. Ο αληθινός μαχητής Σένα λύγισε, έκλαψε και όπως δήλωσε αργότερα η σύζυγός του, παρακάλεσε να αναβληθεί ο αγώνας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ο πεισματάρης Βραζιλιάνος, δεν πείστηκε από τον νευροχειρούργο Σίντ Γουότκινς να τα παρατήσει.

Είχε μάθει να είναι πάντα πρώτος και δεν επρόκειτο να κάνει πίσω, ακόμα και στην περίπτωση που για πρώτη φορά αισθάνθηκε φόβο, αυτό το άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή συναίσθημα προς αυτόν, πως κάτι κακό θα γίνει. Το βλέμμα του λίγα λεπτά πριν από την μοιραία εκκίνηση έλεγε όλη την αλήθεια. Ο φόβος και το κακό προαίσθημα ήταν ζωγραφισμένα στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου.

Η εκκίνηση στην Ίμολα έγινε και οι πρώτοι επτά γύροι είχαν κάτι γνώριμο τόσο προς τον ίδιο τον Σένα, όσο και προς όλους όσοι βρέθηκαν εκεί. Ο Βραζιλιάνος οδηγεί την κούρσα από την πρώτη θέση παίρνοντας όλο και μεγαλύτερη διαφορά από τους διώκτες του, θαρρείς πως είχε αποδεχτεί αυτό που λίγο αργότερα θα συνέβαινε και ήθελε να προφτάσει να πει το αντίο με τον δικό του τρόπο, ως πρώτος.

Στον έβδομο γύρο, ο τρείς φορές πρωταθλητής κόσμου, πλησίαζε με ιλιγγιώδη ταχύτητα την στροφή Tamburello, την οποία δεν πήρε ποτέ. Το τιμόνι του έσπασε και η πρόσκρουση στον τοίχο ήταν το ψαλίδι που έκοψε το νήμα της ζωής του 34χρονου τότε Σένα. Οι ακριβείς αιτίες του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και πιθανότατα δεν θα γίνουν ποτέ. Οι δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν με την Γουίλιαμς να δικάζεται, δεν ενδιέφεραν στην πραγματικότητα κανέναν.

Τα εκφραστικά, γεμάτα μελαγχολία μάτια του Σένα είχαν κλείσει για πάντα και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν πλέον φτωχότερος. Η είδηση του θανάτου, διαδόθηκε σαν αστραπή και προκάλεσε θλίψη και οδυρμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες θαυμαστές του πήγαν στο πατρικό του σπίτι κι έκλαιγαν. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Ιταμάρ Φράνκο ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο πένθος ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην πατρίδα, όπου την προσκύνησαν περισσότεροι από 1.000.000 Βραζιλιάνοι.

Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν για να τιμήσουν την ψυχή του απόλυτου σταρ, του αξεπέραστου θρύλου, που σε ηλικία 34 ετών ενός μήνα και 10 ημερών, πέρασε στην αιωνιότητα ως ο σπουδαιότερος πιλότος και ένας από τους μεγαλύτερους “αθλητές” όλων των εποχών.
Πηγή:Στράτος Αιτωλοακαρνανίας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *