Κρατικά ομόλογα ύψους 16,5 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ


Κρατικά ομόλογα ύψους 16,5 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε διάστημα μίας εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Πρόσθεσε πως ως αντιστάθμισμα θα αποδεχθεί προθεσμιακές καταθέσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε στην σελίδα του Reuters ότι την Τρίτη θα δεχθεί προσφορές, δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να καταθέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους με επιτόκια μέχρι 1%.

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα την αγορά….

ομολόγων ως μέρος του πακέτου στήριξης του ευρώ ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθύτατη υποκρισία ΕΚΤ – ΕΕ

Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για βαθύτατη υποκρισία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, αυτή η ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί «μόνο ως κίνηση υπεκφυγής, εμπαιγμού και βαθύτατης υποκρισίας, η οποία γίνεται για να μη θιγεί η κερδοσκοπική απληστία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου».

«Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., διαθέτουν άφθονα ποσά για να παρέμβουν με όρους αγοράς για την απόκτηση κρατικών ομολόγων, τυπώνοντας στην ουσία χρήμα παρά το διάτρητο άλλοθι της προσφοράς προθεσμιακών καταθέσεων για την απορρόφηση ρευστότητας. Οι ίδιοι κύκλοι όμως, όμηροι των τραπεζών, δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την χρηματοδότηση, όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει, νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων με επιτόκιο ανάλογο με αυτό που βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτούν, χαριστικά και προνομιακά, τις εμπορικές τράπεζες και το οποίο κινείται στο 1%» προσθέτει.

«Η Ε.Ε. και η ΕΚΤ επιβεβαιώνονται και αναδεικνύονται για άλλη μια φορά σε όλο τους το μεγαλείο, ως άβουλα πιόνια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε βάρος των λαών» καταλήγει.

www.naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *