Ο μετανιωμένος 17χρονος χάκερ που πέρασε στο στρατόπεδο της Aστυνομίας

Πρόκειται για μοναδική στα ελληνικά χρονικά υπόθεση, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας «παράνομος» πέρασε στην…

αντίπερα όχθη και «κυνηγάει» πρώην «ομοϊδεάτες» του για λογαριασμό του Νόμου.

Ολα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν οι αστυνομικοί αναζητούσαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη που είχε εξαπολύσει εξεζητημένη και πολύπλοκη κυβερνοεπίθεση σε ιστοσελίδα του Δημοσίου. Ακολουθώντας και αναλύοντας τα ψηφιακά αποτυπώματα, έφθασαν έξω από την πόρτα ενός σπιτιού στα νότια προάστια. Εκπληκτοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο δράστης, ο «φόβος και τρόμος» του Ιντερνετ, ήταν ένα 15χρονο αγόρι που από το εφηβικό του δωμάτιο «κατέβαζε» διακόπτες σε μεγάλους οργανισμούς.

Ο 15χρονος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για την κυβερνοεπίθεση. Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να μείνει μακριά από… πληκτρολόγια.

Στην περίπτωση του 17χρονου χάκερ αναφέρθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας (εδώ με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταξίαρχο Μ. Σφακιανάκη.

Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό η ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση ανέλαβε μια πρωτοβουλία που εξέπληξε άπαντες θετικά. Κατόπιν συνεννόησης με τον ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, φώναξε τον ανήλικο χάκερ και του έδωσε την εξής επιλογή: αντί να εμφανίζεται κάθε 1 και 15 στο οικείο Α.Τ., να δίνει το «παρών» στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η κατάληξη είναι γνωστή και τους τελευταίους δύο μήνες ο χάκερ μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του με τους «συναδέλφους» του στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση της συγκεκριμένης ευεργετικής διάταξης, η οποία προβλέπει την κοινωνική επανένταξη του συλληφθέντος μέσα από προσφορά των υπηρεσιών του για το «κοινό καλό».

Κοινωνική εργασία

Πλέον, ο χάκερ εργάζεται αφιλοκερδώς για την Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στην καταπολέμηση εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο.

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο ανήλικος είχε «μπλέξει» με ακτιβιστικές διαδικτυακές ομάδες και συμμετείχε μαζί τους σε επιθέσεις, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη αλλά και στην «ανακάλυψή» του από τον Μ. Σφακιανάκη. «Ημουν μικρός και είχα επηρεαστεί. Τώρα μ’ αρέσει που βοηθάω», φέρεται να έχει πει στο φιλικό του περιβάλλον ο 17χρονος χάκερ για την αξιοποίησή του από την ΕΛ.ΑΣ.

Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρουν ότι ο μικρός είναι υπόδειγμα στην υπηρεσία και κάνει πολύ καλή δουλειά. «Τυπικός, συνεργάσιμος και εξαιρετικά χρήσιμος», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής». Η ειδικότητά του στη Δίωξη είναι να βρίσκει τις «τρύπες» του συστήματος, τα ευάλωτα σημεία και στη συνέχεια να τα παραβιάζει για να αναδεικνύει τις αδυναμίες. Στην ΕΛ.ΑΣ ασχολείται κυρίως με την ασφάλεια του Ιντερνετ, τις εισβολές και επιθέσεις σε υπολογιστές και ιστοσελίδες.

Η παρουσία του είναι πολύ χρήσιμη για τους έμπειρους και ικανότατους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλή­ματος, καθώς ο ανήλικος χάκερ έχει πρόσβαση σε φόρα και δίκτυα από τα οποία συλλέγονται πληροφορίες και αξιολογούνται καταλλήλως. Εκεί γίνονται αναφορές για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των χάκερ.

Ο 17χρονος είναι μαθητής της Β’ Λυκείου και μάλιστα πολύ καλός, με άριστους βαθμούς. Εχει τεράστια ερευνητική περιέργεια για το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, η οποία ήταν αυτή που στιγμιαία τον έβαλε στον «κακό δρόμο». Μονίμως είναι μπροστά από έναν υπολογιστή και «κοιμάται ελάχιστα. Περίπου 15 ώρες είναι στο κομπιούτερ του και ερευνά τα ?μυστικά? του Ιντερνετ», λένε άτομα από το στενό του περιβάλλον.

Το καθεστώς συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ με τον ανήλικο ιδιοφυή κομπιουτερά θα παραμείνει ίδιο μέχρι και το δικαστήριο. Ωσπου να γίνει, ο χάκερ είναι υπό την «επίβλεψη» του ταξίαρχου Μ. Σφακιανάκη. Λίγο πριν αποφασίσει το δικαστήριο για την τύχη του ανηλίκου, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα συντάξει μία έκθεση αναφοράς για την προσφορά του νεαρού και θα την υποβάλει στους δικαστικούς λειτουργούς. Εκτιμάται ότι θα ληφθεί υπέρ του 17χρονου και θα ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψή του με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών στην Ελληνική Αστυνομία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκριθεί ειδικό κονδύλι (ΚΑΕ) για τη χρηματοδότηση παρόμοιων ατόμων που θα εργάζονται για την εξειδικευμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Κερδισμένοι και οι δύο

«Κατανοώ ότι όλοι έχουν δικαίωμα προς το λάθος, πόσω μάλλον οι νέοι. Εμείς είμαστε εδώ για να προλαμβάνουμε, αλλά και όταν αυτό το λάθος συμβαίνει, να κατανοούμε τα κίνητρα και τις διαστάσεις του προσφέροντας λύσεις. Μία τέτοια ευκαιρία θεωρώ ότι είναι και η πρόταση που έκανε η Δικαιοσύνη προς έναν έφηβο – χάκερ. Η κοινωνική εργασία που σήμερα προσφέρει αυτός ο νέος άνθρωπος στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σημαντική και σίγουρα βοηθά και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΛ.ΑΣ χάκερ που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του Νόμου

newmoney

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *