Πάει για 180 ψήφους το Μνημόνιο ΙΙ;

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο Ηλίας Μόσιαλος είχε σπεύσει πρόσφατα να ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα επεδίωκε την έγκριση του Μνημονίου ΙΙ με ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή από 180 βουλευτές, που με δεδομένη την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε….
πρόωρες εκλογές.

Από χθες το βράδυ ωστόσο, και μετά την πολιτική στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, που καλύπτει δανειακά τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν… δεύτερες σκέψεις. Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κυβέρνησης πήρε μπροστά, και οι σχετικές διαρροές που έγιναν στους δημοσιογράφους οι οποίοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο για «ενεργό ρόλο» του Γιώργου Παπανδρέου στις πολύωρες διαπραγματεύσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να αποτραπούν δυσμενέστεροι όροι για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, και εν αναμονή της επίσκεψής του Ευάγγελου Βενιζέλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συναντηθεί τόσο με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ, η Κυβέρνηση προσδοκά να ακούσει «καλά νέα» από το πώς θα υποδεχτούν οι αγορές τις εξελίξεις.

Αρκετοί πρωθυπουργικοί σύμβουλοι λοιπόν, μπήκαν από χθες στον πειρασμό να συζητούν το ενδεχόμενο να ζητηθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση για την έγκριση του Μνημονίου ΙΙ από την ελληνική Βουλή, εφόσον εμπεδωθεί στην κοινωνία η πεποίθηση ότι αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, και την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, όπως σχολίαζε στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, η επίκληση συναίνεσης προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είναι πιθανό να ζητηθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πρότυπα της Πορτογαλίας. Και ενδεχομένως… να ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές!

http://www.statesmen.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *