Για ποιο λόγο οι τούρκοι κατέσφαξαν και ισοπέδωσαν τη Χίο το 1822

του Π. Ξενάκη
Εκδότη-Δημοσιογράφου
viglapublications@yahoo.gr

Ένα μήνυμα από ένα φίλο που δέχτηκα στάθηκε η αφορμή της δημιουργίας του συγκεκριμένου άρθρου για τη Σφαγή της Χίου. Θα ήθελα να δώσετε έντονη προσοχή στη φράση «ποτέ δεν μου μίλησαν στη Χίο για τις σφαγές», σημειώνοντας ότι αυτό δεν το λέει κάποιο παιδάκι αλλά ένας αναγνωρισμένος Χιώτης καλλιτέχνης στο εξωτερικό, ένας άνθρωπος του πολιτισμού σχετικά μεγάλος σε ηλικία (όχι και πολύ μεγάλος)…

Αυτό το «ποτέ δεν μου μίλησαν στη Χίο για τις σφαγές» είναι μία ακόμα απόδειξη ενοχής της σύγχρονης Ελλάδας, και κυρίως της σύγχρονης Χίου, που εξακολουθεί να θέλει να αγνοεί την ιστορία της και να κοιτάει μόνο την πάρτη της χέζοντας κατάμουτρα τους κατασφαγμένους προγόνους της, τη φύτρα από όπου προήλθε, αλλά χοροπηδάει σα γύφτισσα μαϊμού στα τάλλαρα που της πετάνε οι τούρκοι τουρίστες, οι οποίοι φυσικά δε φταίνε σε τίποτα. 

Tης σύγχρονης Χίου που εξακολουθεί να ανέχεται τον κάθε μαλάκα τούρκο ο οποίος ύψωσε τη σημαία στα Ίμια, να εισέρχεται στη χώρα, να μπαίνει στο γραφείο του (πρώην) Δημάρχου Χίου και, ως άλλος ατατούρκ, να απαιτεί το κατέβασμα του πίνακα του αντιγράφου της Σφαγής της Χίου.

Να πούμε ακόμη ότι σαν σήμερα (αυτή την εποχή που διανύουμε γενικότερα) το 1822 λάμβανε χώρα το τελευταίο μέρος της Σφαγής που ήταν η καταστροφή των Μαστιχοχωρίων, ένα μέρος «άβατο», μιας που πρόσφερε στην αυτοκρατορία την πολύτιμη μαστίχα του και ήταν προστατευόμενα της αδελφής του σουλτάνου. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου του 1822, μετά από 5 ολόκληρους μήνες, και από τουλάχιστον 120.000 (έως 160.000) κατοίκους έμειναν 900!!!

Το μήνυμα:

«Καλησπέρα…ποτέ δεν μου μίλησαν στη Χίο για τις σφαγές. Ψάχνοντας να μάθω γιατί τέτοια καταστροφή απ’ τους τούρκους έπεσα προ ολίγου και στο κείμενο σου. Όπως κι αν έχει ακόμη δεν μπορώ να κατανοήσω την αιτία που και ‘συ αναφέρεις, ότι δηλαδή επειδή τους είχαν προνόμια και καλοπερνούσαν… Τους εκδικήθηκαν επειδή επαναστάτησαν;;!! Σαν μη πειστικό μου φαίνεται ακόμη… Τι να πω!..»


Η απάντηση: 

Καλησπέρα! Το θέμα της Σφαγής πρέπει να το δεις συνολικά μέσα στην Επανάσταση του 1821. Οι τούρκοι δε μπορούσαν να αντιδράσουν αρχικά ενάντια στις εξεγέρσεις των Ελλήνων στον κορμό της Ελλάδας και είχαν υποστεί συντριπτικές ήττες τον πρώτο χρόνο του Αγώνα. 
Ο στόλος που κατέβηκε στη Χίο είχε τελικό προορισμό την Πελοπόννησο (κάτι που σταμάτησε ο Κανάρης με την πυρπόληση της ναυαρχίδας, την μεγάλη καταστροφή της υποναυαρχίδας, τον θάνατο του στόλαρχου Καρά Αλή και τις τρομερές ζημιές που υπέστησαν τα υπόλοιπα πλοία του στόλου καθώς κόψανε τις άγκυρες και προσπαθούσαν πανικόβλητα να διαφύγουν με συνέπεια να χτυπάνε μεταξύ τους).

Περισσότερο από όλα είχε εξαγριώσει τους Οθωμανούς η τρομερή Σφαγή της Τριπολιτσάς όπου εκεί το μένος των Ελλήνων ήταν ασυγκράτητο (ούτε ο Κολοκοτρώνης μπόρεσε να τους συγκρατήσει), ξεπληρώνοντας με φοβερές πράξεις την πρώτη χειμαρρώδη δόση τεσσάρων αιώνων φριχτής σκλαβιάς…

Όταν μαζί με τους άλλους εξεγέρθηκαν οι Χιώτες οι οποίοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καλοπερνούσαν (η Χίος ήταν κάτι σαν πριγκιπάτο του Μονακό για την εποχή μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία) και ήταν διάσημοι γι’ αυτό (εξ’ ου και η ευχαρίστηση πολλών Ελλήνων μετά την καταστροφή) ο σουλτάνος φαρμακώθηκε.

Σου λέει “καλά, οι άλλοι δεν περνούσαν ωραία αλλά εσείς με τόσα προνόμια και σουλτανικά φιρμάνια που σας έχουν αποφέρει τέτοιο πλούτο, με μια μικρή φρουρά μικρότερη των 1.000 ατόμων για περισσότερο από 120.000 πληθυσμό, στην ουσία μόνο για την είσπραξη των φόρων, με μεγάλες ελευθερίες τοπικής διακυβέρνησης, και χωρίς να σας πειράξει κανείς εξεγείρεστε;;”. 

Το εξέλαβε σαν μεγάλη αχαριστία η οποία καταδείκνυε τους κακούς τούρκους εκ μέρους των Ελλήνων. Επίσης η ισοπέδωση του πλούσιου νησιού έδειχνε ότι ο σουλτάνος δε θα σταματήσει πουθενά. Δεν τον ένοιαζαν ούτε οι δυσθεώρητοι φόροι που εισέπραττε, και που θα έχανε, μπροστά στην καταστολή της Ελληνικής Επαναστάσεως…

Έτσι η εντολή που έδωσε στον Καρά Αλή ήταν ρητή: Να μη μείνει τίποτα Ζωντανό και τίποτα όρθιο λέγοντας χαρακτηριστικά “προς παραδειγματισμό των αποστατριών πόλεων”. Το νησί μας έτσι πλήρωσε για λογαριασμό όλης της Ελλάδας, και ειδικά της Τριπολιτσάς, την Επανάσταση του 1821 κάτι που κάνει ακόμα εντονότερη την αδικία για την άκρατη περιθωριοποίηση της τραγωδίας από τη σύγχρονη Ελλάδα.

Επίσης η Χίος πλήρωσε την τρυφή των κατοίκων της, όπως και τη δουλικότητα των προυχόντων που είχαν τρέξει να βοηθήσουν στον αφοπλισμό του νησιού όλο τον προηγούμενο χρόνο. Σε αντίθεση με τους Σαμιώτες που είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους και ρήμαζαν κιόλας με πειρατικές επιδρομές τα μικρασιατικά παράλια και δεν ήταν εύκολος στόχος για τους τούρκους.

Σημαντικό ρόλο τέλος, έπαιξε το γεγονός της μικρής απόστασης από τη Μικρά Ασία, γεγονός που είχε επισημάνει και ο Υψηλάντης και ο Κολοκοτρώνης και οι δημογέροντες του νησιού, πιστεύοντας ότι μια πρόωρη επαναστατική κίνηση στη Χίο ήταν καταδικασμένη ν’ αποτύχει και να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή μόνο και μόνο εξαιτίας της γειτνίασης, άποψη που δικαιώθηκε τραγικά εκ των υστέρων… Σε χαιρετώ!

Περισσότερες πληροφορίες στο:

unews.pathfinder.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *