Έρογλου προς Αναστασιάδη: «Αν θέλεις αυτά που έχασες το 1974, άργησες πολύ»

Δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι εξελίξεις μετά το 1974 και ο Ε/κ ηγέτης πρέπει να έρθει στις διαπραγματεύσεις αξιολογώντας αυτά τα 40 χρόνια, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προσθέτοντας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι
“οι άνθρωποι μας έχουν εγκατασταθεί, έχουν αποκτήσει ρίζες, έχουν φτιάξει σπίτια (εδώ). Εσύ αν θεωρείς ότι αυτά δεν υπάρχουν και λες ότι θέλεις αυτά που έχασες το 1974, θα σου πούνε ‘άργησες πολύ’. Πού ήταν το μυαλό σου το 1974 για μια συμφωνία; Τη συμφωνία Ντενκτάς – Μακαρίου το 1977 γιατί την έβαλες στο ράφι;”.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας στη 18η γενική συνέλευση του συνδέσμου ηρώων των “ειρηνευτικών δυνάμεων ασφαλείας” της Τουρκίας, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι Τ/κ πριν το 1974 πάντοτε περίμεναν ότι “μια μέρα θα έρθει η Τουρκία”, πράγμα που και ο ίδιος είχε γράφει σε στίχο ποιήματος το 1954, όπως είπε. Στα “σύνορα” του ψευδοκράτους οι Τ/κ ζουν με ευμάρεια και ασφάλεια, υποστήριξε, την αξία του οποίου γνωρίζουν σήμερα και πρέπει να κρατήσουν αυτά που κέρδισαν με τέσσερα χέρια, όπως ανέφερε.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες ο κ. Έρογλου είπε ότι “αισθανόμαστε και τις πιέσεις από κάποιες μεγάλες χώρες. Το σημαντικό είναι να πιστεύετε αυτό που υπερασπίζεστε. Ξέρω τι υπερασπίζομαι, τι θέλετε εσείς, ξέρω τις προσδοκίες σας όσον αφορά τη ζωή σας σε αυτά τα εδάφη. Η απέναντι πλευρά θέλει πολλά. Και η δική μου ψυχή θέλει πολλά. Αλλά το σημαντικό είναι το εφικτό”.
Στην τελευταία του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνέχισε ο κ. Έρογλου, τού ανέφερε ότι δεν μπορεί να παραβλέψει τα όσα έχουν συμβεί μετά το 1974 και θα ήθελε να έρθει στις διαπραγματεύσεις αξιολογώντας αυτά τα 40 χρόνια. Υποστήριξε ότι όπως τις συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς, η ε/κ πλευρά έχει βάλει στο ράφι και άλλες προτάσεις που ήρθαν μετά το 1974.
Οι Τ/κ, είπε, πλήρωσαν μεγάλο αντίτιμο για το ψευδοκράτος, το οποίο “χτίστηκε” με τη βοήθεια της Τουρκίας και είναι η μεγαλύτερη ευτυχία γι’ αυτούς, όπως ισχυρίστηκε. Η τελική συμφωνία, πρόσθεσε, θα πρέπει να εγκριθεί από τους Τ/κ λέγοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά “τί μπορείτε να αποδεχθείτε, τι δεν μπορείτε”.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο “βουλευτής” του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ και ο ανεξάρτητος πλέον “βουλευτής”, Ζορλού Τορέ. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι παίζονται παιχνίδια εις βάρος των Τ/κ και του ψευδοκράτους, τα οποία θα πολεμήσουν και εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ντερβίς Έρογλου στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο Τορέ από την πλευρά είπε ότι εάν εγκρινόταν το σχέδιο που τέθηκε ενώπιόν τους το 2004 και στο οποίο η τ/κ πλευρά είπε ναι, σήμερα σε μια σειρά χωριά όπως την Άσσια, τη Βατιλή, τη Λύση, τα Βαρώσια, την Γιαλούσα, το Ριζοκάρπασο, τη Μόρφου, τη Λεύκα και τη Λάπηθο θα έμεναν Ε/κ. Και για αυτό, πρόσθεσε, “πρέπει να υπάρξει εγρήγορση. Μίλησε και αυτός για παιχνίδια εναντίον της Κύπρου που παίζουν οι ιμπεριαλιστές για να τείλουν πίσω τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και να τερματίσουν το ψευδοκράτος, όπως είπε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *