Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων σε αναζήτηση 1 δισ. ευρώ


Το «πράσινο» φως αναμένεται να δώσει, εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδος, το υπουργικό συμβούλιο στο νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο το δημόσιο προσδοκά φέτος έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σε έκτακτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή των υπουργών Υποδομών, Ενέργειας και Τουρισμού, αλλά και δώδεκα γενικών γραμματέων υπουργείων, εγκρίθηκε το σχέδιο……

που θα παρουσιαστεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά περίπτωση θα υπάρξουν, πώληση ποσοστού ή του συνόλου εταιρειών, αναζήτηση «στρατηγικών επενδυτών» και συμβάσεις παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει τα εξής:

*ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: αποφασίστηκε πώληση ποσοστού σε ιδιώτες, χωρίς να αποκλείεται και η παραχώρηση του μάνατζμεντ.

*ΔΕΗ: πώληση μονάδων της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση το «σενάριο» περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ έχει απομακρυνθεί, καθώς το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η εν λόγω κίνηση δεν ενδείκνυται την περίοδο αυτή που οι χρηματιστηριακές αξίες βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

*ΔΕΠΑ: θα παραχωρηθεί ποσοστό, αλλά και το μάνατζμεντ, σε ιδιώτες.

*Καζίνο: θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους.

*Αεροδρόμια – Λιμάνια – Αυτοκινητόδρομοι – Ακίνητα: αποφασίστηκε να προχωρήσει η παραχώρησή της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες για 30 ή 40 χρόνια (sale & lease back).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι συμβάσεις παραχώρησης πλεονεκτούν έναντι της κλασικής ιδιωτικοποίησης, καθώς τα στελέχη του υποστηρίζουν ότι αποτελούν διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου και όχι ξεπούλημα.

Τυχερά παιχνίδια

Με ταχύτατες εξάλλου διαδικασίες προωθείται και το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια, το οποίο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, μέσω των αδειών βιντεολόττο και διαδικτυακού στοιχήματος, που αποτελούν μια άλλη μορφή παραχώρησης δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών προβλέπει:

*τη δημιουργία νέας «ελεγχόμενης» αγοράς τυχερών παιγνίων

*απελευθέρωση της αγοράς ιντερνετικού συστήματος

*άμεση προώθηση του σχεδίου για τα «φρουτάκια» και «βιντεολότο»

*έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως προσανατολίζεται στο να ισχύσουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια στην αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου, από αυτά των ζημιογόνων, ενώ έχει αποφασιστεί όπως το μοντέλο αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών αναζητηθεί μετά την εφαρμογή της νέας ενεργειακής οδηγίας, που θα ισχύσει στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2011.

www.naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *