Αυτό μόνο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να το γράψουν: “2 ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν 6 τουρκικά F-16”!

«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν τουρκικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη εγκλωβίζοντάς τα στα ραντάρ τους, ενώ πετούσαν πάνω από το Αιγαίο» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη ανταπέδωσαν (responded in kind)» αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο όταν δύο ελληνικά F-16 παρενόχλησαν έξι τουρκικά μαχητικά εγκλωβίζοντάς τα στα ραντάρ τους για τριάμισι λεπτά» είναι η ανάγνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου της χθεσινής διπλής αερομαχίας ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16 στη Λέσβο και τα Αντίψαρα.

Με αυτό τον τρόπο «εξηγεί» η Άγκυρα το επεισόδιο που συνέβη στον ελληνικό εναέριο χώρο του Αιγαίου την Δευτέρα. Τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά βαφτίζονται από την Άγκυρα «εκαπιδευτικά» αεροσκάφη και η διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των αεροσκαφών που πετούν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου χωρίς άδεια «παρενόχληση» και «εγκλωβισμός από τα ραντάρ».

Η πραγματικότητα είναι ότι την Δευτέρα έξι τουρκικά F-16, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, εισέβαλαν στο FIR χωρίς να έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσης. Μετά την παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας προχώρησαν σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, εισβάλοντας εντός της ζώνης των 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Οταν δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής προσέγγισαν τους εισβολείς, τα έξι τουρκικά διασπάστηκαν σε δύο σχηματισμούς. Τα τέσσερα άοπλα F-16 βγήκαν από τον εθνικό εναέριο χώρο, κινήθηκαν εκτός του FOR Αθηνών και επέστρεψαν στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ τα άλλα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά.

Η πρώτη αερομαχία μεταξύ του ζεύγους των ελληνικών μαχητικών και των δύο τουρκικών F-16 σημειώθηκε δυτικά της Λέσβου, όμως η επλοκή συνεχίστηκε και νοτιότερα όταν τα τουρκικά F-16 αρνήθηκαν να δεχθούν το αποτέλεσμα της αερομαχίας και συνέχισαν να κινούνται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου παρ’ ότι είχαν τεθεί -εικονικά- σε παραμέτρους βολής από τα ελληνικά αεροσκάφη. Η δεύτερη εικονική αερομαχία dogfight έγινε πάνω από τα Αντίψαρα και μετά την ολοκλήρωσή της τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *