Όπως ο Σημίτης, το 2004…

Υπάρχει «υπόγεια» συμφωνία ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για μια βελούδινη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ; Για ένα… δαχτυλίδι, στα πρότυπα της μεταβίβασης εξουσίας από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2004;

Αυτό είναι ένα…
διόλου ρητορικό ερώτημα, το οποίο απασχολεί πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως τους κορυφαίους που επιδιώκουν και διεκδικούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην «επόμενη μέρα», μετά την ολοκλήρωση της εποχής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος.

Το φυτίλι που πυροδότησε περαιτέρω τις συζητήσεις ήταν η χθεσινή ανακοίνωση τοποθέτησης του Πάνου Μπεγλίτη σε θέση εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Σε μια θέση δηλαδή που ήταν ουσιαστικά κενή μετά τη θριαμβευτική επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές του 2009, και κρίθηκε αναγκαίο να πληρωθεί, λόγω της αναγκαιότητας καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ανήκει στην ομάδα των στελεχών που αναδείχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου, και αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, τοποθετήθηκε αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε, πολλοί είπαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε τοποτηρητή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, και ίσως έτσι να είχαν τα πράγματα.

Στην εξέλιξη της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, Βενιζέλος και Μπεγλίτης παραμέρισαν τις όποιες σκιές αμοιβαίας καχυποψίας υπήρχαν. Και οδήγησαν τη σχέση τους στα επίπεδα της εξαιρετικής συνεργασίας, κάτι που φάνηκε και μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Πεντάγωνο, με την αναβάθμιση του Πάνου Μπεγλίτη.

Η ανακοίνωση της επιλογής Μπεγλίτη για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόλις ώρες μετά την καθοριστική, όπως αποδεικνύεται, συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου, δείχνει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κυριότερος αμφισβητίας της ηγεσίας του, έχουν καταφέρει να βρουν πολιτική αλληλο-κατανόηση.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κληθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, και να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις διαδικασίες διαδοχής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λοιπόν φαίνεται ότι γνώριζε. Όχι όμως και οι άλλοι «δελφίνοι», κάτι που δείχνει τις πραγματικές σχέσεις και ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ.

www.statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *