Συμπληρώνονται αύριο πέντε χρόνια από το τραγικό
περιστατικό του θανάτου του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια.
Ένα γεγονός το οποίο έμελλε να αλλάξει την πορεία της χώρας και να την οδηγήσει στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ εννέα μήνες αργότερα και ακριβώς 18 μήνες μετά τον Δεκέμβριο του 2008 να εισέλθει η Ελλάδα στη “νέα τάξη πραγμάτων” με την υπογραφή του εθνοκτόνου Μνημονίου από βουλευτές που δεν το διάβασαν ποτέ…
Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, είχαμε το “τυχαίο” περιστατικό που ανέμεναν όλοι. Κάτι σαν την δολοφονία του Π.Φύσσα πριν από δυόμιση μήνες που έχει οδηγήσει σε αυτό που βιώνουμε όλοι.
Σύμφωνα με τις επίσημα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην «εξέγερση» του 2008 συμμετείχαν πράκτορες ξένων χωρών, ενώ τονίζεται το ετερόκλητο των εξεγερμένων, οι οποίοι, «αν και με τελείως διαφορετικές αφετηρίες και αναφορές μεταξύ τους», συνέπλευσαν για να καταστρέψουν, να λεηλατήσουν και να τρομοκρατήσουν την ελληνική πρωτεύουσα.
Η αμερικανική οπτική γωνία σε ό,τι αφορά τα δραματικά γεγονότα του 2008 παρουσιάζεται μέσα από τις διαρροές των τηλεγραφημάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα από τον ιστότοπο WikiLeaks
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο “κολλητός” του Λ.Λαυρεντιάδη και μετέπειτα πρόεδρος της Proton Bank την εποχή του μεγάλου σκανδάλου αποστέλλει στο State Department το εξής τηλεγράφημα που διέρρευσε αργότερα στο Wikileaks:
“Σοκ στην Ελλάδα από το θάνατο του Γρηγορόπουλου
Οι ταραχές που άρχισαν στην Ελλάδα μετά τον πυροβολισμό ενός εφήβου στις 6 Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοκ και στους πιο κυνικούς Έλληνας, και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αναβρασμός που επικρατεί έχει προκαλέσει βαθιά πόλωση στην κοινωνία, με τη νεολαία, ανεξαρτήτως κοινωνικοί-οικονομικού προφίλ, να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις, και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άνω των 30 ετών να καταδικάζει τη βία.
Αν και είναι δύσκολο να αποσαφηνίσουμε τα ακριβή αίτια των ταραχών, παράγοντες που συντελούν σε μεγάλο βαθμό στα τεκταινόμενα είναι οι εξής:
– Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με τη διαφθορά και με τους πολιτικούς ηγέτες
– Η απογοήτευση της νεολαίας, που βλέπει ότι έχει λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές
– Οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζουν χαμηλό ηθικό, έχουν εξασθενίσει από περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν μετά τη Χούντα, και δεν απολαύουν της λαϊκής εμπιστοσύνης
– Η λαϊκή συμπάθεια (και σε ορισμένες περιπτώσεις νοσταλγία) για τη ριζοσπαστική Αριστερά και για τις εκδηλώσεις αντίθεσης με βίαια μέσα”.
Στα Δεκεμβριανά το 2008, το κράτος είχε καταλυθεί όπως και στα Δεκεμβριανά του 1944 (σήμερα είναι η επέτειος της Μάχης του Συντάγματος Μακρυγιάννη). Κατά μία ιστορική συγκυρία και εκείνο το βράδυ το μόνο που δεν είχε καταληφθεί ήταν η Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου (τότε τα ανάκτορα).
Όλα τα άλλα κτίρια και οι περιουσίες των ανθρώπων είχαν παραδοθεί σε μερικές εκατοντάδες άτομα που λόγω της “φοβικής” “αμυντικής” αστυνομίας του Π.Παυλόπουλου, διέλυσαν τα πάντα. Ειδικά το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου κανείς δεν θα το ξεχάσει. Οι Αμερικανοί που “επένδυαν στους νέους των Εξαρχείων”, όπως αποκάλυψε η Αμερικανίδα πράκτορας της CIA Βάλερι Πλέιμ (Valerie Plame) και είχαν διεισδύσει μέσα στους αντιεξουσιαστικούς πυρήνες είχαν κάνει καλή δουλειά…
Όταν προτάθηκε στον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψα να “Βγάλει τον Στρατό στους δρόμους” από την τότε υπουργό Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη και ο τελευταίος φυσικά αρνήθηκε. “Οι μαλ…κες πέθαναν” ειπώθηκε τότε χαρακτηριστικά σε στέλεχος του defencenet.gr από κορυφαίο στέλεχος των ΕΔ αναφορικά με την πρόταση της Μπακογιάννη.
Use Facebook to Comment on this Post