Οι φόροι που έρχονται ως το τέλος του 2010


Αντιμέτωπο με ένα πραγματικό κύμα «φοροκαταναγκαστικών» μέτρων, που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, θα βρεθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.Και αυτό, καθώς μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από σειρά δέκα τουλάχιστον άμεσων, έμμεσων και έκτακτων φόρων, προκειμένου να θωρακισθεί ο προϋπολογισμός του 2010 και να δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα, για την ….

εκταμίευση όχι μόνο της δεύτερης αλλά και της τρίτης δόσης.
Η επίσκεψη της τρόικας έχει προγραμματιστεί περί τα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης του πρώτου τριμήνου και να ετοιμασθεί η εισήγηση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.
Αντιμέτωπο με ένα πραγματικό κύμα «φοροκαταναγκαστικών» μέτρων, που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, θα βρεθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό καθώς από την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από μία σειρά δέκα τουλάχιστον άμεσων, έμμεσων και έκτακτων φόρων προκειμένου να θωρακισθεί ο προϋπολογισμός του 2010 και να δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για την εκταμίευση όχι μόνο της δεύτερης αλλά και της τρίτης δόσης.
Η επίσκεψη της τρόικας έχει προγραμματιστεί περί τα μέσα Ιουλίου προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης του πρώτου τριμήνου της πορείας του προγράμματος και να ετοιμασθεί η εισήγηση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης τον Σεπτέμβριο.

Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να δείξει κατά την πρώτη αυτή αξιολόγηση ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος. Προϋπόθεση για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας είναι αφενός η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις μεταρρυθμίσεις αφετέρου η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, από τα οποία προσδοκά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για την ισόποση μείωση του ελλείμματος.
Ποσό που αναμένεται να επιβαρύνει το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, το οποίο ήδη από την 1η Ιουλίου βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα παραγματικό κύμα ανατιμήσεων που επιφέρει σε βασικά καταναλωτικά είδη η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και των υπηρεσιών που παρέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και δεκάδες άλλες υπηρεσίες στις οποίες επιβάλλεται για πρώτη φορά ΦΠΑ από την ημερομηνία αυτή. Πέραν αυτών, ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνειτα εξής:

– ΕΤΑΚ. Τα πρώτα 950.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ενιαίου τέλους ακινήτων για το έτος 2009 θα αρχίσει να ταχυδρομεί την ερχόμενη εβδομάδα στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Από το ΕΤΑΚ του 2009 το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει περί το ένα δισ. ευρώ.
– Εκτακτη εισφορά: Οσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία, που η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ, θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% επί της αξίας των ακινήτων. Από την έκτακτη εισφορά υπολογίζονται έσοδα ύψους 180 εκατ. ευρώ
– Φόρος ακίνητης περιουσίας: Μέχρι το τέλος Ιουλίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις του φόρου ακίνητης περιουσίας και να πληρώσουν και την πρώτη δόση του φόρου. Τα φυσικά πρόσωπα θα λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για τον ΦΑΠ μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ.
– Φόρος εισοδήματος: Πέραν των ανωτέρω φόρων, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα έχουν αρχίσει να πληρώνουν τον φόρο για τα εισοδήματα του 2009. Συνολικά υπολογίζονται να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους περίπου 16 δισ. ευρώ.
– Εκτακτη εισφορά στο εισόδημα: Εκτακτη εισφορά 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι δήλωσαν εφέτος καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους υπόχρεους. Προσδοκώμενα έσοδα 600 εκατ. ευρώ.

– Ειδικό τέλος αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Προσδοκώμενα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.
– Πράσινα τέλη με ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων. Προσδοκώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
– Φόρο πολυτελείας 15% – 30% στα αυτοκίνητα, με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ.
– Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ με μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή.
– Αύξηση αντικειμενικών αξιών που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα τεθούν σε ισχύ από την 1.1.2011. Προσδοκώμενα έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 όμως.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ… ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των βασικότερων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, έχει ως εξής:
– Ιδρυση ενιαίας αρχής πληρωμών, πλήρως λειτουργική, με στόχο να συγκεντρωθούν σε μία αρχή οι πληρωμές των μισθών προς τους δημοσίους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: Δεκέμβριος 2010.

– Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του συστήματος κρατικών προμηθειών για όλους τους κλάδους και για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, εισάγοντας τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auctioning systems): Δεκέμβριος 2010.
– Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας: Δεκέμβριος 2010.
– Επιχειρηματικές δράσεις: Διευκόλυνση στην ίδρυση εταιρειών, απλοποίηση στην ίδρυση νέων εταιρειών: Σεπτέμβριος 2010.
– Απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών μονάδων και μείωση του κόστους έναρξης εργασιών, επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, για βιομηχανικές δραστηριότητες και επαγγέλματα μέσω της νομοθεσίας και μέσω της λειτουργικότητας των σχετικών σχεδίων, αλλαγή νομοθεσίας για άμβλυνση των φορολογικών εμποδίων για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Δεκέμβριος 2010.
– Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων: Δεκέμβριος 2010.
– Ενέργεια. Απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές: Σεπτέμβριος 2010.

– Προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων και επενδύσεων σε στρατηγικούς κλάδους (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λπ.) μέσω της αναθεώρησης του επενδυτικού νόμου, της υιοθέτησης μέτρων για τη διευκόλυνση των ΣΔΙΤ, δράσεων για την επιτάχυνση μεγάλων σχεδίων ΑΞΕ, καθώς και μέτρων για την ενίσχυση της πολιτικής προώθησης εξαγωγών: Σεπτέμβριος 2010.
Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού θα επιτευχθούν στο ακέραιο, καθώς ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρατηρείται μείωση του ελλείμματος περί το 40% ενώ από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους θα συλλέγονται έσοδα από:
– Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Τέλος Ιουνίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ από όσους είχαν «ξεχάσει» να τις υποβάλουν ή είχαν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις.
– Την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ισχύουν από 1η Ιουνίου (λουκέτα και ποινή φυλάκισης για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, επιτόπου πρόστιμα κ.λπ.).
kerdos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *