Εντος του 2011 η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων


Σωτηρης Nικας

Στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων το αργότερο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ τις διαδικασίες θα τις ξεκινήσει ουσιαστικά στο τέλος του 2010. Παράλληλα, η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ε. Ε. προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, του τομέα των σιδηροδρόμων, την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο όλων των κοινοτικών οδηγιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αλλαγή των θεσμικών πλαισίων με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Το χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης των αγορών είναι αυστηρό και θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα για να μην τεθεί εν αμφιβόλω η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, η κυβέρνηση θα πρέπει να….
.

– Υιοθετήσει νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

– Ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

– Εγκρίνει σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον σιδηροδρομικό τομέα. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών και θα διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

– Αναδιαρθρώσει τον ΟΣΕ με την ταυτόχρονη πώληση γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των κλαδικών νομοθεσιών (screening) και η λειτουργία των σημείων μοναδικής επαφής (single points of contact), στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των υπηρεσιών.

Επίσης, θα πρέπει να έχει ανοίξει το επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ θα εκδοθεί και Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας, καθώς και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό, τι αφορά τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο γι’ αυτές που αφορούν καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κ. λπ.).

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, η κυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς υπηρεσιών (τουρισμός, λιανικό εμπόριο και εκπαίδευση). Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει την ίδρυση υπηρεσιών, μειώνοντας σημαντικά τους ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, τις νομικές απαιτήσεις, τις μετοχικές απαιτήσεις, τις κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και τους περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες. Θα πρέπει επίσης να διευκολυνθεί η παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών.
Παράλληλα, θα προχωρήσει η άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων:

1. Του νομικού επαγγέλματος. Αρση περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα και απαγόρευση διαφήμισης.

2. Του φαρμακευτικού επαγγέλματος και σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

3. Του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος. Αίρονται η ελάχιστη αμοιβή, ο περιορισμός στον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την απαγόρευση διαφήμισης.

4. Επίσης, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή τους.

Ο τελικός νόμος θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, το αργότερο στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Με την έναρξη του 2011, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τελειώσει με την απελευθέρωση του τομέα των σιδηροδρόμων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε. Ε., θα ενισχυθούν η ανεξαρτησία και οι δυνατότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θα απελευθερωθεί ο τομέας του χειρισμού των συστημάτων μεταβίβασης της ΔΕΣΜΗΕ (ηλεκτρισμός) και της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *