Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σταδιακά από το 2011


Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013 προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist.


Οπως είπε, η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα ισχύει για επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου που εγκαθιστά το υπουργείο Εργασίας.
Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών. Η μείωση των εισφορών θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013, προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist.
Όπως είπε, η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα ισχύει για επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου που εγκαθιστά το υπουργείο Εργασίας.
Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών. Η μείωση των εισφορών θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη που υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι «πριν έναν χρόνο τα ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας» και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να πάρει «επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των δώρων στους συνταξιούχους». Ενα μέτρο που – όπως τόνισε – θα είχαμε αποφύγει «εάν τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα, είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 
Κατά την ομιλία του ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης, εξέφρασε Την εκτίμηση ότι ο ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση «έχει χαρακτήρα προσωρινό», τονίζοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση ψήφισε με προχειρότητα έναν νόμο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και 7 μήνες μετά δεν έχει ακόμη προχωρήσει».
Οπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης «στο ισχύον σύστημα μειώνεται η σύνταξη. Ο νόμος ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και τα “μαύρα”. Αντί να απλοποιεί καταστάσεις, δημιουργεί πολυπλοκότητα, ενώ παράλληλα έχει αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος».
Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να διασφαλίσει ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν θα αποτελούν φορείς αιμορραγίας» και να λάβει «μέτρα που θα βασίζονται στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να επανεξετάσει άμεσα την περικοπή των κοινωνικών μεταβιβάσεων για τις πολύτεκνες οικογένειες» και να προχωρήσει σε «διαρθρωτικές κινήσεις και άμεσες ρυθμίσεις για την περιστολή των δαπανών της υγείας, οι οποίες έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα και τις υποδομές, βελτίωση της νομοθεσίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης, σε ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist.
Υπογράμμισε ακόμα ότι στόχος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι το 2020 να αποκτήσουν απασχόληση 7 στα 10 άτομα ηλικίας 20 – 64 ετών, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.

Βασικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης, θα διαδραματίσει η επιδότηση των κοινωνικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ώστε να ενθαρρυνθεί τόσο η πρόσληψη νέων ατόμων όσο και η διατήρηση των υφιστάμενων εργαζομένων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει αφενός να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και αφετέρου να αρθούν τα αντικίνητρα για την είσοδο στην αγορά εργασίας των γυναικών και των νέων, ενώ, ταυτόχρονα, όπως είπε, ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για την ομαλή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας ειδικά όταν προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 
Η αδήλωτη εργασία, που αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45% – 50% του ακαθάριστου μισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Επίσης, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα που καθιστά δύσκολη την αύξηση της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, από τα 4,5 εκατ. εργαζομένους, σχεδόν το 1 εκατ. άτομα εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα 1,7 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι, τα 1,3 εκατ. εργάζονται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα και μόλις 400.000 είναι οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Παραδέχτηκε ότι η τόνωση της απασχόλησης σε περίοδο ύφεσης είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια 23 επιμέρους προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσουν περίπου 794.000 άτομα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην επανένταξη των ανέργων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας των ανέργων, στην ενθάρρυνση της απασχόλησης σε ευπαθείς ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων.

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 
Διατήρηση του υψηλού ποσοστού ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κ. Σάββας Ρομπόλης, εκτιμώντας ότι η ανεργία δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η ανεργία, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, στερεί από το σύστημα κοινωνικής προστασίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ο κ. Ρομπόλης, μιλώντας από το βήμα του Economist, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα για αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060 είναι ανέφικτος, αφού την ίδια περίοδο αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 70%.
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την εξασφάλιση των νέων πόρων που απαιτεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε ότι απαιτείται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δραστικός περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση της ανεργίας και εξορθολογισμός της διαχειριστικής σπατάλης.

Εξέφρασε ακόμα την αντίθεσή του στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη μείωση των μισθών, λέγοντας ότι με τέτοιες κινήσεις δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Ρομπόλης, χρειάζεται ένας συνδυασμός δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, ενίσχυσης της καινοτομίας και αναδιανομής του εισοδήματος.

ΚΕΡΔΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

8 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΞΕΦΤΥΛΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ.
    ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΟΛΑ.
    ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Μόνοι τους να το σκέφτηκαν άραγε ?
    Δεν νομίζω ! αυτοί δεν είναι ικανοί να μοιράσουν σε δυο γαϊδούρια άχυρο.
    Να ‘ναι καλά το ΔΝΤ ,
    που για πρώτη φορά θα την πάθει από τους Έλληνες ,
    τους πραγματικούς Έλληνες κι όχι αυτούς με τα διπλά διαβατήρια .
    εμείς μένουμε Ελλάδα , αυτοί φεύγουν .

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Συμπαθητική φάτσα, που όμως το μέλλον της είναι αβέβαιο. Θυμίζει Λοβέρδο – νεοταξίτες όλοι τους….

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Καλά.
    Το πάνε για ακόμα μικρότερες συντάξεις,
    χωρίς δώρο κλπ.,
    με δικαιολογία οτι οι εισφορές είναι πλέον μικρές…

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΙΝΔΙΑΝΟΣ

    ΟΛΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ..

    ΕΙΝΑΙ ΕΞΠΕΡ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ..

    ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΕ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΕΙΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ;;

    ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΙΝΟ..

    ΠΟΤΕ ΛΙΓΗ;;

    ΡΕ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗ ΧΙΤΛΕΡΙΚΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΩΤΗΡΑΣ;;

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΣΥΜΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΦΤΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ..

    ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΣΗΔΩΝ ..

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ..

    ΚΑΙ ΑΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 60 ΧΡΟΝΙΑ..

    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ΡΕ ΚΟΥΦΙΕ ΚΑΙ ΜΗΛΑΣ ΑΚΟΜΗ;;

    ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΑΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗΤΕ..

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *