ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ -ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ”Β” ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ – ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 2013 ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ISIS ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟ ΙΡΑΚ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΑΙ

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο το hellenic sunrise είχε επισημάνει ότι στο μεταπολεμικό τοπίο της Συρίας,ακόμα και εάν ο πρ.Άσαντ είναι ο νικητής ,τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και συγκεκριμένα η πολύπαθη χώρα θα τριχοτομηθεί σε Κουρδικό -Σουνιτικό και Σιιτικό τμήμα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την επέλαση της ISIS με ορμητήριο την Βόρειαανατολική Συρία δείχνει ότι οι ανατολικές επαρχίες της Συρίας θα παραμείνουν στον έλεγχο των ισλαμιστών οι οποίοι θα σχηματίσουν κράτος που θα περιλαμβάνει και το δυτικό Ιράκ.

Επίσης η ενδυνάμωση του ρόλου του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν το οποίο πλέον απεξαρτοποιείται εντελώς από την παραπαίουσα Ιρακινή κεντρική κυβέρνηση παίρνοντας ως προίκα τα πετρέλαια του και το Κιρκούκ,  αποτελεί τον πρόδρομο της εξάπλωσης του και στο Συριακό Κουρδιστάν.

Ο Ερντογάν δεν φοβάται την δημιουργία ισχυρού Κουρδικού κράτους , αντιθέτως , εχει επενδύσει σε αυτή την προοπτική προκειμένου να δελεάσει τους Κούρδους της Τουρκίας να τον υποστηρίξουν στην κούρσα για την προεδρική εκλογή του ερχόμενου Αυγούστου.

Ο Ερντογάν απο το 2013 και μετά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ PKK και τουρκικού στρατού έχει υποσχεθεί με παρασκηνιακές συμφωνίες την υποστήριξη των Κούρδων της Τουρκίας στην περαιτέρω αυτονομία τους με ορίζοντα την ένταξη του στο  μελλοντικό Κουρδικό κράτος που θα σχηματισθεί από την συνένωση του Ιρακινού και Συριακού Κουρδιστάν.

Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να σχηματίσει συνομοσπονδία με το Κουρδικό κράτος , κάτι που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Οι μεν Κούρδοι θα έχουν την Τουρκία ως σταθερό και μόνιμο πελάτη των πετρελαίων τους αλλά και θα χρησιμοποιούν τις τουρκικές υποδομές σε αγωγούς για να εξάγουν απρόσκοπτα τους υδρογονάνθρακες τους στην Ευρώπη .

Η Τουρκία θα έχει λύσει το πρόβλημα της στείρας ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Κούρδους χάνοντας μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της στην Ανατολία αλλά κερδίζοντας απ΄τα οικονομικά οφέλη και πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση του ‘Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου” Επίσης θα αποκτήσει από κοινού με τον Κουρδιστάν τον ολοκληρωτικό έλεγχο των Τίγρη και Ευφράτη.

Περισσότερα εδώ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΛΛΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ -ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/06/blog-post_21.htmlΔείτε όμως τι είχε προβλέψει το hellenic sunrise για την Συρία9-6-2013

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αραβόφωνης εφημερίδα.Αl-monitor της 16 Απριλίου 2013  ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη στο Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal την 5 Απριλίου 2013 δήλωσε ότι η διχοτόμηση της Συρίας είναι μια πιθανότητα.

 Ο  ο ίδιος δήλωσε ότι  είναι αντίθετος με αυτή την προοπτική και προειδοποίησε ότι αν η Συρία φτάσει κοντά σε αυτή την προοπτική και αν οι ισλαμιστές αντάρτες αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην Συρία τότε η κρίση θα εξαπλωθεί και στις όμορες χώρες και ίσως και σε πιο απομακρυσμένες χώρες και θα διαρκέσει για χρόνια αν όχι για δεκαετίες. Ωστόσο δήλωση πιθανής ήττας και διχοτόμησης της Συρίας είναι αδιανόητη για ένα ηγέτη την στιγμή της μάχης και ο Άσαντ έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά σκληρός και ποτέ δεν έχει κάνει ηττοπαθείς δηλώσεις , άλλωστε με τις επιτυχίες του δεν έχει λόγο για ηττοπάθεια.

Η δήλωση αυτή του Άσαντ αποτελεί μήνυμα για   τις προθέσεις του σε ότι αφορά το  ΄΄παζάρι ΄΄ με την διεθνή κοινότητα στην ειρηνευτική διαδικασία.

http://hellenicsunrise.blogspot.gr/

Η δήλωση αυτή του Ασαντ έγινε τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το Συριακό κοινοβούλιο για την δημιουργία τριών νέων Νομών – διοικητικών περιφερειών οι οποίες διαχωρίζονται απο άλλες  .

Η πρώτη  νέα διοικητική περιφέρεια έχει ως κέντρο την πόλη Aleppo  στα βορειοδυτικά σύνορα με την Τουρκία .

Η δεύτερη έχει ως κέντρο την πόλη  Qamishli στην απομακρυσμένη βορειοανατολική μεθόριο και η τρίτη την πόλη  Palmyra στην νοτιανατολική μεθόριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα(16 Απριλιου 2013) ο καθορισμός  των νέων επαρχιών παρόλο που επίσημα έγινε για την πιο εύρυθμη λειτουργία του κράτους  ανεπίσημα αφορά ακριβώς σε περιοχές οι οποίες τον Απρίλιο του 2013 βρίσκονταν εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ στον έλεγχο των ανταρτών και οι οποίες θα είναι αυτές που θα δοθούν στην Συριακή αντιπολίτευση σε περίπτωση διχοτόμησης.

Οι περιοχές αυτές κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες και Κούρδους και  αφορούν την απομακρυσμένη η μεθόριο  και αφήνουν απ έξω τις δυτικές περιοχές και τα παράλια όπως και τον άξονα Δαμασκό – Χόμς και  Χάμα . Απ ότι φαίνεται η Συρία προετοιμάζεται για την διχοτόμηση της φτιάχνοντας πρώτη τον χάρτη όπως της αρέσει

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Μαΐου 2013 ο στρατός του Άσαντ μαζί με παραστρατιωτικούς προέβησαν σε σφαγές άμαχων Σουνιτών στην παραλιακή πόλη Baida σηματοδοτώντας εκστρατεία εκκαθάρισης των δυτικών επαρχιών (περισσότερα εδώ )  η οποία μέχρι σήμερα -9 Ιουνιου 2013- έφτασε στην ανακατάληψη της Quasyr και του μεγαλύτερου μέρους της Δαμασκού και των περιχώρων της .

Ο Άσαντ σήμερα και αφού έχει επιβιώσει χρησιμοποιεί την κρίση ως την τέλεια ευκαιρία για να ξεφορτωθεί τους Σουνίτες εφόσον αυτοί θεωρούνται πλέον ως εχθροί της Συρίας .Η πολιτοφυλακή του Άσαντ εκτός από τις επιτυχίες της εναντίον των Ισλαμιστών Σουνιτών ανταρτών ασχολείται με την προσπάθεια εκτόπισης Σουνιτών αμάχων πληθυσμών των δυτικών περιοχών της  Συρίαςhttp://hellenicsunrise.blogspot.gr/

Ο πρόεδρος Άσαντ έχει ρίξει το βάρος στις δυτικές επαρχίες διότι αυτές σκοπεύει να διεκδικήσει σε περίπτωση που θα δεχθεί πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για ειρήνευση μέσω διχοτόμηση. Οι δυτικές επαρχίες κατοικούνται απο Σιιτες και Αλαουίτες και αποτελούν το πλουτοπαραγωγικό κέντρο της Συρίας .

Επίσης οι δυτικές επαρχίες περιλαμβάνουν και τα παράλια της Συρίας και την Συριακή ΑΟΖ η οποία μοιράζεται κοιτάσματα με τον Λίβανο . Η εκτόπιση των Σουνιτών -που ήδη αποτελούν μειοψηφία- από τα παράλια της Συρίας και τις εύφορες και πλούσιες δυτικές περιοχές θα δώσει την δυνατότητα στην Συρία να τις διατηρήσει στην κατοχή της σε ενδεχόμενο σχέδιο διχοτόμησης ή τριχοτόμησης της επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα.

Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν πως ο Άσαντ ο ίδιος μετέτρεψε ή τουλάχιστον επωφελήθηκε από την μετατροπή της λαϊκής εξέγερσης του 2011  σε σουνιτική – σιιτική διαμάχη .

Τον Μάρτιο του 2011 ξέσπασαν ταραχές στην Συρία ενάντια στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία χρόνιζαν .

Ο πρόεδρος Άσαντ κατέστειλε με βιαιότητα τις διαδηλώσεις και έβγαλε τον στρατό στον δρόμο .

Η αγριότητα στην καταστολή προκάλεσε πολιτική αστάθεια την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι σουνιτικές Αραβικές χώρες -ειδικά Σ. Αραβία και Κατάρ- για να χρηματοδοτήσουν αντάρτες από ξένες χώρες οι οποίοι παρείσφρυσαν στην Συρία. Τελικά οι κοινωνική αναταραχή και αντίδραση με πολιτκά αιτήματα μετατράπηκε σε πόλεμο μεταξύ σουνιτών και σιιτών και  συσπείρωσε τα 3/4 του Συριακού λαού (Σιιτες-Αλαουίτες-χριστιανοί κ.α.) εναντίον των σουνιτών και ο Άσαντ ξανάγινε αγαπητός ηγέτης .

Οι επιτυχίες του Άσαντ τον ισχυροποιούν και στην επικείμενη συνδιάσκεψη ΗΠΑ-Ρωσίας -ΟΗΕ-Ε.Ε όπως και αντιπροσώπων της Συριακής αντιπολίτευσης στην Γενεύη θα εμφανιστεί πιο ισχυρός . Ωστόσο σε περίπτωση που θα δεχθεί πιέσεις για να εγκαταλείψει την εξουσία τότε πιθανόν να δεχθεί την τριχοτόμησης της Συρίας σε σιιτκό-σουντικό και Κουρδικό κομμάτι .

Έτσι θα ευχαριστήσει του Κούρδους -επαρχία Qamishli αλλά και θα ”ξεφορτωθεί” και θα απαλλαχθεί από τους Σουνίτες και θα δημιουργήσει ένα εξ ολοκλήρου Σιιτικό -Αλαουιτικό κράτος Βέβαια  η περίφημη συνδιάσκεψης της Γενεύης είναι πλέον στον αέρα  αφού οι ΗΠΑ-ΟΗΕ και Ε.Ε. δεν μπορούν να βρούνε εκπροσώπους της επίσης περίφημης Συριακής αντιπολίτευσης

http://hellenicsunrise.blogspot.gr/
Η  Συρία ανέκαθεν θεωρούσε τον Λίβανο ως προέκταση της τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά. Η εκκίνηση διαδικασίας αλλαγής συνόρων στην Μ. Ανατολή είναι ελκυστική για την Συρία εφόσον μακροπρόθεσμα ελπίζει ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει κομμάτι του Λιβάνου τον οποίο ανέκαθεν θεωρούσε Συριακό έδαφος το που έπεσε θύμα της χάραξης των συνόρων απο αποικιοκράτες το 1916.

Για όσους πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι κάτι απίθανο ας δούνε την συνέντευξη του στρατηγού Ντογάν Γκιορές αρχηγού των Τουρκικών Ε.Δ  το 1990 και τι λέει για την αλλαγή συνόρων στην Μ.Ανατολή ( εδώ ) και τον σχεδιασμό για την διχοτόμηση τουΛιβάνου. Ο Άσαντ έχει ισχυρά ερείσματα στον Λίβανο , τον υποστηρίζει η Χεζμπολάχ άλλωστε.

Τι φοβάται η Τουρκία

Πιθανή  ανάδειξη των Σιιτών και Αλαουιτών στην μεταπολεμική Συρία ως μοναδική δύναμη έστω και σε ένα κομμάτι -το ισχυρότερο- διχοτομημένου κράτους φοβίζει την Τουρκία .

Στην Τουρκία το 10% του πληθυσμού είναι Αλεβίτες Μουσουλμάνοι.Ο Αλεβισμός είναι παρακλάδι του Σιιτισμού.

Η Τουρκία ποτέ δεν παραδέχθηκε την ύπαρξη Αλεβιτών και πάντα τους θεωρούσε κίνδυνο για το κράτος .

Οι Αλεβίτες στην Τουρκία είναι ουσιαστικά υπό διωγμό παρόλο που είναι και αυτοί Τούρκικης καταγωγής .

Ο Αλεβισμός στην Τουρκία αντιμετωπίζεται από το κράτος ως επικίνδυνη αίρεση , τους απαγορεύεται να κατέχουν δημόσιες-κρατικές θέσεις  και απαγορεύεται η φανερή λατρεία της θρησκείας τους. Πρόσφατα δεκάδες Τούρκοι στρατιωτικοί απολύθηκαν διότι κατηγορήθηκαν ότι είναι Αλεβίτες.

Οι ίδιοι οι Αλεβίτες υποστηρίζουν ότι αποτελούν το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας .Λόγω των διωγμών που έχουν υποστεί θεωρούνται πλέον αποκομμένοι απο την Τουρκική εθνική συνείδηση και είναι επιρρεπείς σε ιδέες ανατροπής του Σουνιτικού καθεστώτος στηνΤουρκία .

Η δημιουργία  Σιιτικού -Αλαουτικού κράτους στα Νότια της Τουρκίας θα αποτελούσε για τους Αλεβίτες ότι το Συριακό και Ιρακινό Κουρδιστάν για τους Κουρδους αντάρτες στην Τουρκία. Θα αποτελούσε το εφαλτήριο για τον σχηματισμό ενεργής αντίστασης .

Οι Αλεβίτες ήδη θεωρούνται από τις μυστικές Τουρκικές υπηρεσίες αποσταθεροποιητικό παράγοντας εν αναμονή.

Τα σύνορα όλων των Αραβικών κρατών ορίσθηκαν μετά τον 1ο Π.Π και αντικατοπτρίζουν τις ζώνες επιρροής των Βρεττανών και Γάλλων αποικιοκρατών και όχι τα εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των υπηκόων τους .

Έτσι  φανατικοί έχθροι όπως οι Σιιτες και Σουνίτες αναγκάσθηκαν να ζήσουν μαζί στο Ιράκ -Συρία-Λίβανο και σε αλλες περιπτώσεις δημιουργηθηκαν παράλογοι διαχωρισμοί σε ομοειδείς πληθυσμούς όπως πχ το Ιράκ και το Κουβέιτ.

Ισως ο Ασαντ εκτός απο έκπληξη στο πεδίο της μάχης και σε αντοχή ως ηγέτης να αποδειχθεί ο πρώτος ο οποίος θα δώσει το έναυσμα για την ειρήνευση της Μ.Ανατολής δια μέσω της επαναχάραξης των συνόρων της με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια και όχι αποικιοκρατικά.

ΠΗΓΗ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9403.html#more
Greek Spirit

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *