Με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά του Φρανσουά Ολάντ παραδέχεται η Γαλλία ότι δεν θα πιάσει το 2013 τον στόχο για έλλειμμα στο…
Παράλληλα έδωσε έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία στη Γαλλία έχει αρχίσει να διογκώνεται και ήδη είναι για πρώτη φορά μετά από χρόνια πάνω από το 10%.
Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος της ΕΕ Γκ.Ετιγκερ ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στην γαλλική αγορά εργασίας.
Όπως τόνισε ο Ολάντ το έλλειμμα θα είναι στο 3,7%, αλλά η καθυστερημένη επίτευξη του στόχου είναι προτιμότερη από μέτρα λιτότητας που θα κατέπνιγαν την ανάπτυξη.
Η προεκλογική υπόσχεση του Φρανσουά Ολάντ ήταν να μειωθεί φέτος το έλλειμμα στο 3% από 4,5% του 2012, κάτι που είχε χαρακτηρίσει εφικτό στόχο.
Υπενθύμισε δε ότι το 2011 ήταν πάνω από το 5%. «Μέσα σε δύο χρόνια πετύχαμε δομικές μεταρρυθμίσεις», μιλώντας για σημαντική και επιτυχία άνευ προηγουμένου επιτυχία.
«Το να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας είναι ζήτημα οικονομικής υποχρέωσης, αλλά είναι και υποχρέωση [που προέρχεται] από την εθνική κυριαρχία γιατί η Γαλλία ποτέ δεν πρέπει να βρεθεί σε δυσκολία στις αγορές», υπογράμμισε.
Ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι θα περιορίσει την ανεργία που είναι ήδη στο 10,6%, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 13 ετών. Αναλυτές, αντίθετα με τον πρόεδρο, εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2014.
Η παραδοχή του Γάλλου προέδρου έρχεται μετά τις αντίστοιχες παραδοχές του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και του πρωθυπουργού Ζαν Ερό, ότι η Γαλλία δεν θα πιάσει τους στόχους της φέτος αλλά μόνο το επόμενο έτος.
Παράλληλα, όμως έρχεται εν μέσω γερμανικής προέλευσης πυρών για το γαλλικό έλλειμμα και την αργή αντίδραση του Παρισιού.
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία χάνει το βηματισμό της, είπε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν. Μίλησε μάλιστα για «κρίση εμπιστοσύνης», ενώ όπως πρόσθεσε η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται «αν αναβάλλουμε την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της κρίσης».
«Σαφή και μετρήσιμα βήματα» για το έλλειμμα είχε ζητήσει από το Παρίσι ήδη από τον Φεβρουάριο ο Γιεργκ Άσμουσεν ενώ στέλεχος του κυβερνώντος CDU μίλησε ακόμη και για το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.
Πιέσεις για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας
Την δυσκαμψία της αγοράς εργασίας στη Γαλλία επέκρινε την Τρίτη ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, εκτιμώντας ότι η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
«Η (γαλλική) αγορά εργασίας δεν είναι επαρκώς ευέλικτη, η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας και του εργάσιμου βίου δεν έχουν επαρκή διάρκεια, επίσης το Παρίσι πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και στην καινοτομία» δήλωσε ο Επίτροπος, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα CDU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, μιλώντας στην επαρχιακή εφημερίδα Straubinger Tagblatt.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η γαλλική βιομηχανία έχει παρακμάσει τα τελευταία χρόνια.
Πάντως ο Έτινγκερ αναφέρθηκε και στα «μεγάλα πλεονεκτήματα» της Γαλλίας συγκριτικά με άλλα μέλη της ΕΕ.
«Έχει σταθερή κυβέρνηση, σχετικά πρόσφατα εκλεγμένη,(με) σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόσο στην Κάτω όσο και στην Ανω Βουλή και έναν πρόεδρο Ολάντ στον οποίο απομένουν ακόμη τέσσερα έτη θητείας».
«Κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο έχει ευχέρεια να νομοθετεί, ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερη η Γαλλία, να επιλύσει δομικά της προβλήματα, όπως ακριβώς έπραξε προ δεκαετίας περίπου ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ», υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ, λέγοντας ότι θέλει να πείσει το Παρίσι να «αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να προωθούν μεταρρυθμίσεις».
Use Facebook to Comment on this Post