Ποιες φοροελαφρύνσεις; Η Ελλάδα ανέβασε τους φόρους και το 2014

Μέσα στο ίδιο έτος που η κυβέρνηση μας τάζει φόρο-ελαφρύνσεις, η Ελλάδα παρουσιάζεται σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, να είναι μέσα στις εννέα χώρες που αύξησαν τη φορολογία στις επιχειρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι σαν χώρα προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα (και από το εξωτερικό) και από ότι φαίνεται την ίδια στιγμή, κάνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον ακόμα πιο αφιλόξενο. Ακούγονται συνέχεια σενάρια και σχέδια για διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς για να αρχίσουμε ένα πρόγραμμα γενικότερων φόρο-ελαφρύνσεων, αλλά τα στοιχεία της νέας διεθνούς έρευνας της KPMG δείχνουν ότι η Ελλάδα αύξησε τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων. Το ίδιο έτος που η Πορτογαλία, χώρα που επίσης χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση, τους μείωσε.

Το ίδιο κάνουν και οι χώρες που είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές προς εμάς που ακόμα και όταν δεν τους μειώνουν, τους διατηρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της KPMG για το 2014, όπως τα παρουσίασε ο ιστότοπος iefimerida.gr, η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που αύξησαν τους συντελεστές φορολογίας των νομικών προσώπων και μάλιστα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%.    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα,  αν ανατρέξει, δε, κανείς στα επιμέρους στοιχεία, θα δει ότι μόνο 3 από τις υπόλοιπες 8 χώρες ξεπερνάνε την Ελλάδα: η Ινδία (33,99%), το Ισραήλ (26,50%) και το Λουξεμβούργο (29,22%).

Αντιθέτως, η Πορτογαλία όντας σε Πρόγραμμα όχι μόνο μείωσε τον συντελεστή στο 23% από 25% αλλά συν τοις άλλοις έχει ανακοινώσει τη περαιτέρω μείωση στο 19% έως το 2018. Όσον αφορά στους φερόμενους ως ανταγωνιστές της Ελλάδας, η Αλβανία παρά την αύξηση κατά 5 μονάδες φορολογεί τις επιχειρήσεις με συντελεστή 15%, η Σερβία με 15%, τα Σκόπια με 10%, η Βουλγαρία με 10%, η Τουρκία με 20%. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε, πως το 2014 ο μέσος συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 19,68% και στην Ευρωζώνη στο 21,34%, δηλαδή ή χώρα μας δεν περνάει ούτε την βάση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *