Περιθώριο για αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ έως τον Μάρτιο του 2015

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων από το φορο-σόκ που δημιούργησε σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες η πρώτη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών κάνει στροφή 180 μοιρών, σχεδιάζοντας ανατροπές στο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, με
περισσότερες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες πολιτών, τα «κενά» διαμερίσματα, καθώς και περισσότερες δόσεις. Η κυβέρνηση και το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τους φορολογούμενους εξετάζει την παράταση αποπληρωμής του φόρου σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015.

Για το εν λόγω ζήτημα η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ανάψει ήδη το πράσινο φως και η κυβέρνηση πλέον αναμένει και την έγκριση της τρόικας για να προχωρήσει το σχετικό θέμα.Σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη διαρκή διόγκωση των ληξιπροθέσμων οφειλών λόγω των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου θεωρούν πως η αποπληρωμή του 40% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 θα βοηθήσει στον περιορισμό των φορολογικών χρεών.

Όπως έγινε γνωστό η Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014.

Η γνωμοδότηση της ΕΛΣΤΑΤ διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σχετικό θέμα. Ενδεχόμενη επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και με τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να αποπληρωθεί ο φόρος έως το τέλος του έτους και κατ’ επέκταση σε 4 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 που αρχικώς προβλεπόταν (να ξεκινήσει από τέλος Ιουλίου). Μετά την απάντηση που πήρε στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο από την ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση έχει πλέον την ευχέρεια να αξιοποιήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους για την καλύτερη εφαρμογή του φόρου επεκτείνοντας την αποπληρωμή του έως το τέλος Μαρτίου 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα και να εξαλείψει τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης που οδήγησαν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως δεν θα εισπράξει τα 2,65 δισ. ευρώ που αρχικώς είχαν υπολογιστεί, αλλά περί τα 2,4 δισ. ευρώ, λόγω των λαθών που έχουν καταγραφεί.

Κατά πληροφορίες εξετάζεται διαφορετική μεταχείριση για τα κενά και απρόσοδα διαμερίσματα, πρόσθετες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων και μειώσεις συντελεστών σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *