«Διαλύθηκε» το ΣΔΟΕ – Στον αέρα εκατοντάδες υποθέσεις μεταξύ αυτών και τα 2.062 ονόματα της λίστας «Λαγκάρντ»

Στον αέρα βρίσκονται πλέον οι έλεγχοι μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού, όπως η περίφημη «λίστα Λανγκάρντ» και άλλες «λίστες» με μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ οι οποίες είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τους κρίσιμους αυτούς ελέγχους, αντί να ενισχυθούν με όσο το δυνατόν περισσότερους εξειδικευμένους ελεγκτές, αποδυναμώθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες με….
απομακρύνσεις έμπειρων στελεχών, αλλά και με αφαίρεση αρμοδιοτήτων, με συνέπεια να καθίσταται πλέον αδύνατη κάθε προσπάθεια έγκαιρης ολοκλήρωσης των αναγκαίων ερευνών.

Ήδη οι αρμοδιότητες της διενέργειας ελέγχων στα 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα της «λίστας Λανγκάρντ» καθώς και σε άλλες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού οικονομικά ισχυρών μεταφέρονται στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και σε όλες τις μεγάλες Δ.Ο.Υ. της χώρας που έχουν ελεγκτικές αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου κάλεσε σε σύσκεψη, στο γραφείο του στον 5ο όροφο του κτιρίου του ΣΔΟΕ, τους Διευθυντές των 15-20 μεγαλύτερων φοροελεγκτικών υπηρεσιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και τους προϊσταμένους της ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιά, της Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας και Κηφισιάς. Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τους Διευθυντές των φοροελεγκτικών υπηρεσιών ότι θα τους αποστείλει τους φακέλους μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες έχει δώσει εντολή διενέργειας ελέγχων στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να αναλάβουν οι υπηρεσίες τους την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων. Στις υποθέσεις που θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στις άλλες μεγάλες Δ.Ο.Υ. περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις των 2.062 φυσικών και νομικών προσώπων της περίφημης «λίστας Λανγκάρντ» καθώς και άλλες μεγάλες υποθέσεις μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού!

Ειδικότερα, βάσει της εντολής που έδωσε ο κ. Αθανασίου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στις μεγάλες Δ.Ο.Υ. της χώρας όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων της «λίστας Λανγκάρντ». Σε κάθε ελεγκτική υπηρεσία θα ανατεθούν οι υποθέσεις που της αναλογούν με βάση τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της.

Την πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου φαίνεται ότι «πυροδότησε» μία άλλη δραματική εξέλιξη που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή: ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλος απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ένα έγγραφο-βόμβα με το οποίο πιστοποιείται πλέον η πλήρης αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ και η πρακτική αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των ελέγχων στη «λίστα Λανγκάρντ» και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού οικονομικά ισχυρών προσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επείγον έγγραφό του, ο κ. Στασινόπουλος εξέπεμψε SOS προς τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι το ΣΔΟΕ έχει πλέον αποδυναμωθεί πλήρως καθώς παρατηρείται πρωτοφανής έλλειψη προσωπικού. Επισύναψε μάλιστα και παλαιότερα έγγραφα υπηρεσιακών στελεχών του ΣΔΟΕ με τα οποία είχαν ζητήσει να ενισχυθεί η υπηρεσία τους με επιπλέον προσωπικό, επειδή, όπως είχαν επισημάνει, εξαιτίας της υποστελέχωσης «παρακωλύονται οι έλεγχοι» και είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν στα χρονικά περιθώρια που έχουν θέσει οι εισαγγελικές αρχές.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς τι έχει συμβεί επεσήμαναν ότι «οι εισαγγελείς ανταποκρίθηκαν σε μια πραγματικότητα, το θέμα όμως είναι ποιοι δημιούργησαν αυτή την πραγματικότητα»! Εξήγησαν δε ότι αντί να ληφθεί μέριμνα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του ΣΔΟΕ με εξειδικευμένο ελεγκτικό προσωπικό ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης του τεράστιου όγκου του ελεγκτικού έργου των 2.062 υποθέσεων της «λίστας Λαγνκάρντ» και άλλων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, επελέγη η σταδιακή και μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και ελεγκτών. Την ίδια ώρα ο τεράστιος φόρτος εργασίας των ελέγχων της «λίστας «Λανγκάρντ» ανατέθηκε σε μια μικρή ομάδα 10 μόνο ελεγκτών του ΣΔΟΕ!

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα της μεθόδευσης αυτής ήταν, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόνο σε 4 υποθέσεις της «λίστας Λανγκάρντ» και συγκεκριμένα μόνο στα 3 συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου! Οι έλεγχοι στα υπόλοιπα 2.059 πρόσωπα της λίστας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί!

Αποτέλεσμα, λοιπόν, όλων των ενεργειών αποδυνάμωσης του ΣΔΟΕ, ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας να αναγκαστεί να παρακάμψει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να αναθέσει απ’ ευθείας στους επικεφαλής των μεγαλύτερων φοροελεγκτικών υπηρεσιών της χώρας την ολοκλήρωση της διενέργειας των συγκεκριμένων ελέγχων που εκκρεμούν!

Όμως και η επιλογή της πολυδιάσπασης των εν λόγω ελέγχων σε περισσότερες υπηρεσίες φαίνεται ότι δεν θα επιλύσει τα προβλήματα αλλά αντιθέτως θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών αυτών ελέγχων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, συγκεκριμένα, ότι η κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα καθώς οι ήδη υποστελεχωμένες εφορίες επιφορτίζονται με ακόμη μεγαλύτερο όγκο ελεγκτικού έργου και μάλιστα εξειδικευμένου και ιδιαίτερα δύσκολου. Άσκησαν δε κριτική επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πιάσεις τη φοροδιαφυγή όταν στέλνεις σε έναν έφορο 500 υποθέσεις τη στιγμή που αυτός μπορεί να ελέγξει πέντε»!

Ανέφεραν μάλιστα ως παράδειγμα το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. στο οποίο θα μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ μεγάλος αριθμός υποθέσεων της «λίστας Λανγκάρντ». Όπως επεσήμαναν, στην υπηρεσία αυτή, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 140 ελεγκτές οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει να ελέγξουν 1.200 εκκρεμείς μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, 1.000 υποθέσεις εμβασμάτων του εξωτερικού (εκ των οποίων 531 πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Μάιο) και 200 υποθέσεις offshore εταιρειών.

http://zeronews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *