Νέα φοροεπιδρομή έρχεται μέσα στο προσεχές 20μηνο !!!


Πέρα από τις νέες αυξήσεις σε Φ.Π.Α και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης η κυβέρνηση προχωρά μεταξύ των άλλων σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών , σε επιβολή έξτρα εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και πράσινων τελών καθώς και σε αύξηση του φόρου σε είδη πολυτελείας.
Ειδικότερα στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
-Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις αγοραίες οι οποίες είναι μεγαλύτερες έως και 200%. Σε πρώτη φάση η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα είναι της τάξης του 25% – 30% κατά μέσο όρο. Οι νέες τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το …

… τέλος του έτους και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει το επόμενο έτος 400 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση 10% των συντελεστών στους φόρους πολυτελείας το 2011. Με τον νέο φορολογικό νόμο επεβλήθη φόρος πολυτελείας με συντελεστές από 10% έως 30% στα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ, 10% για μεταξωτά χαλιά, δερμάτινα είδη , κοσμήματα και σκάφη αναψυχής και με συντελεστή 20% για αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα. Οι συντελεστές αυτοί θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 10% και τα επιπλέον έσοδα εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ.
-Φορολόγηση των αυθαίρετων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Οι σχετικοί φόροι αναμένεται να φέρουν στα ταμεία του δημοσίου επιπλέον έσοδα της τάξης του 1,3 δις ευρώ.

-Χορήγηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ το 2011.
-Φορολόγηση τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών από την οποία το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
-Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπεται ο λογιστικός προσδιορισμός σχεδόν όλων των εισοδημάτων, που προσδιορίζονταν μέχρι πρότινος εξωλογιστικά. Τα επιπλέον έσοδα ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.

-Ειδικός φόρος στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς που επεβλήθη πέρυσι τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία ακόμη χρονιά. Θα επιβληθεί με συντελεστές από 5% έως 10% ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων και αναμένεται να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ το 2011.

-Φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια . Με την καθιέρωση των νέων τεκμηρίων που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος ( ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, πισίνες, αεροσκάφη, οικιακοί βοηθοί) το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να «συλλάβει» φορολογούμενους που ενώ διάγουν πολυτελή βίο δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας», αποφεύγοντας τους φόρους που τους αναλογούσαν. Πιάνοντας αυτούς τους φορολογούμενους στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

-Φορολόγηση αμοιβών σε είδος. Οι παροχές σε είδος που απολαμβάνουν μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, θα φορολογούνται ως εισόδημα, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που παραχωρούνται από τις εταιρείες στα στελέχη τους. Από αυτή την πηγή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 650 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
-Πράσινα τέλη. Από την αναδιαμόρφωση των πράσινων τελών προβλέπονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011.
imerisia

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *