Πάνω από 220 εκατ. “μαύρα” ευρώ κατασχέθηκαν σε έναν χρόνο

223,6 εκατομμύρια ευρώ “μαύρου χρήματος” έχει δεσμεύσει μέσα σε ένα χρόνο η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης.
Ειδικότερα, τα 53 εκατ. ευρώ προέρχονται από….
εγκληματικές οργανώσεις, το 1 εκατ. από τρομοκρατικές πράξεις, 20 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ναρκωτικών 73,3 εκατ. από φοροδιαφυγή και 76,6 εκατ. από άλλα αδικήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν περιπτώσεις απάτης, πλαστογραφίας, τριγωνικές συναλλαγές που οδήγησαν σε φοροδιαφυγή, στους τομείς της χορήγησης επιδοτήσεων- επιχορηγήσεων και στο 2% των προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού σε φορείς του δημοσίου.
Συνολικά ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, για το 2011 έχουν ολοκληρωθεί 3.115 έλεγχοι, ενώ είναι ακόμα υπό διερεύνηση 392 περιπτώσεις.
Ο κ. Νικολούδης, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε βήματα προόδου, από την περίοδο που η ΦΑΦΤ (διεθνής επιτροπή για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) την είχε εντάξει στη “γκρίζα ζώνη” δίπλα από Ουκρανία, Τουρκία και Αρούμπα. Ωστόσο είπε πως “χρειάζονται και άλλες περισσότερο συντονισμένες προσπάθειες” και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο είναι ένα προσωπικό στοίχημα που θέλει να κερδίσει.
“Μέσα στο χρόνο πρέπει να βγει αυτό το μήνυμα. Ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου” τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις διάφορες κομπίνες που γίνονται με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος κατέθεσε στο λογαριασμό γνωστού του 1,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να φανεί ότι έχει στο λογαριασμό του ίδια έσοδα και με το παραστατικό να πάρει την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ. “Βλέπω να ετοιμάζονται κουτάλια, πιρούνια, πιάτα και μαχαίρια για το κομμάτι αυτό”, δήλωσε ο κ. Νικολούδης.
“Αυτό είναι μέθοδος Κοσκωτά. Έτσι αναπτύχθηκε και το σκάνδαλο αυτό’, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ αρκετοί βουλευτές, ανάμεσά τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, τόνισαν ότι “εκεί ακριβώς βρίσκεται και ο πυρήνας του προβλήματος σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων’.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολούδης στάθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τόσο σε θεσμικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ενώ το 2007 η Ελλάδα είχε αποτύχει σε 13 από τα 16 σημεία της αξιολόγησης του ΟΟΣΑ το 2011, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση η Ελλάδα ήταν σε θέση να δείξει ότι και βούληση έχει να νομοθετεί σωστούς νόμους και ικανότητα να επανδρώνει αποτελεσματικούς μηχανισμούς.

http://news247.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *