Στο +22% η αύξηση των εσόδων στις εφορίες το Σεπτέμβριο

Κοντά στο στόχο κινήθηκε η αύξηση των κρατικών εσόδων τον Σεπτέμβριο. Τα έσοδα των εφοριών κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 22% παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διψήφια αύξηση και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 20%. Αιτία; Η ανταπόκριση των φορολογούμενων στην πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος και…..
του φόρου στη χρήση πολυτελών στοιχείων διαβίωσης που έχουν βεβαιωθεί μέσω ενός πολύ-εκκαθαριστικού. Τα συνολικά έσοδα (περιλαμβάνονται τελωνεία κλπ), χωρίς τις επιστροφές φόρου, σημείωσαν αύξηση περίπου 10%, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι επιστροφές φόρου τότε το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται περίπου στο 4,5%.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι προκειμένου να πιαστούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει τα κρατικά έσοδα στις εφορίες από το Σεπτέμβριο και για κάθε μήνα έως το τέλος του έτους να τρέχουν με ρυθμό αύξησης άνω του 25%. Η επίδοση του Σεπτεμβρίου έχει σκορπίσει αισιοδοξία στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Τονίζουν ότι η αύξηση είναι κοντά στο στόχο και μάλιστα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ρέουν στο δημόσιο ταμείο τα έσοδα από το τέλος ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στην ικανοποιητική πορεία των κρατικών εισπράξεων το Σεπτέμβριο συνέβαλε και το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το πολύ-εκκαθαριστικό και να καρπωθούν την έκπτωση 5% που δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι από την έκτακτη εισφορά υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν συνολικά το Σεπτέμβριο περίπου 650 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί καθώς με την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η σχετική προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αισιοδοξούν ότι τον Οκτώβριο οι κρατικές εισπράξεις θα πάνε ακόμη καλύτερα καθώς θα είναι ο πρώτος μήνας που οι επιχειρήσεις θα αποδώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ 23% στα αναψυκτικά και την εστίαση. Η αύξηση αυτή τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.


www.capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *