Πλήγμα 238 εκατ. από το εμπάργκο

Πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνει η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα. Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά βρίσκονται διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από την τελική λίστα, που θα δημοσιεύσει ενδεχομένως και σήμερα η Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο βαθμό που επικρατήσει η χθεσινή λίστα με τις απαγορευμένες πλέον εισαγωγές προς τη Ρωσία, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 140 εκατ. αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα.  Ήδη «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης.

Από το ρωσικό εμπάργκο θα πληγούν και πολλές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, οι αεροπορικές Lufthansa και Air France θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω του πιθανού κλεισίματος του εναέριου χώρου της Σιβηρίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *